Vårda språket.

Alltså, jag blir så galet irriterad på folk som inte kan vårda sitt språk. Då talar vi inte bara om sättet att prata på, utan även valet av vissa ord.

Jag är varken troende eller en särskilt utpräglad språkpolis. Men måste folk använda så sjukt vulgära ord? Fine, om man säger "jävlar" eller "fan" det anser jag är vanliga ord som beskriver att man är arg. Men när man börjar falla över kanten och använda ord som CP eller könsord i alla dess former så tappar jag lite respekten för dem som gör det. Visst om det är någon gång ibland man av ren dumhet säger "CP" eller "mongo", för det har vi nog alla gjort, men att systematiskt använda det är faktiskt kränkande mot de som lider av sjukdomen ifråga.

Varför nu detta utfall? Jo, för på bussen hem satt det två killar som i var och varannan dåligt uppbyggd mening använde antingen cp, mongo eller valfritt könsord. Det skrämmer mig att de har så dåliga vokabulär och ofullständiga kunskaper i användatet av språket.

Ibland blir man mörkrädd. Jag tycker inte att ett sånt språk är trevligt. Det ska dock sägas att jag svär rätt ofta, dvs använder ordet "fan" och "jävla" ofta. Men det tycker jag är mycket mer ok att använda.

Fast vad vet jag, det kanske bara är för att jag använder dem så ofta som jag tycker det är okej. Precis som de som använder mer starka och vulgärare ord ofta tycker det är okej.

Nä, vi borde fan alla vårda språket lite bättre. Du och jag - vi.


Kommentarer
Postat av: Babyfood

Jag håller verkligen med! "Fan" och "Jävlar" tyder ju inte heller på något fantastiskt ordförråd, om de används alltför ofta. Annars tycker jag att de faktiskt ger kraft åt meningen i fråga. Stabilitet...(om någon förstår vad jag menar). Eftertryck kanske det kallas på vanlig svenska...
Men könsord, eller för den delen sjukdomar, störningar eller rasistiska uttalanden (som t.ex. "jävla turkhuve")visar inte bara på bristfälligt ordförråd, utan även bristfällig intelligens och tolserans. Det spelar liksom ingen roll att du inte menar vad du säger. Att du säger dig visar vilken sorts människa du är (eller försöker vara). Båda är lika illa...
(Hur kommer det sig förresten att mina kommentarer på din blogg alltid blir så fruktansvärt långa? ;))

Postat av: Anonym

Jag håller helt och hållet med dig!!

2007-08-02 @ 19:46:11
URL: http://jordiis.blogg.se
Postat av: Sara

du är sååå duktig att skriva.fan vad jag hatar de;)

2007-08-02 @ 20:09:12
URL: http://gibsoon.blogg
Postat av: Emma (och J Phoenix...)

Väl sagt! Många ord missbrukas och slaktas fullkomligt av ordmarodörer. Jag håller med att man själv kanske inte alla gånger tänkt efter före, i stundens hetta, men när människor konstant upprepar samma ignorans, då slutar i allafall jag tillslut att lyssna på vad de säger... Otroligt irriterande (och skrämmande) att vissa inte inser eller hör hur fruktansvärt illa de låter.
/Emma

2007-08-02 @ 21:52:59
URL: http://www.emmastankar.blogg.se
Postat av: Angelica Lindvall

"Jävlar" är en fin svordom tycker jag men att använda sjukdomar som svordomar känns verkligen helt åt helvete (helvete är för övrigt också en fin svordom).

2007-08-02 @ 22:52:40
URL: http://angelica1987.blogg.se
Postat av: Fredrik

Babyfood: Kankse för att du vet att jag gillar dina långa kommentarer? :)
Jordis: Bra :)
Sara: Tack :) din lilla hater! :P
Emma: precis.
Angelica: Fina värre :)

2007-08-05 @ 14:59:04
URL: http://freddan888.blogg.se

Du tänker väl kommentera?

Ditt namn:
Glöm för fan inte bort mig!
Din E-postadress:

Din hemsida:

Dina åsikter:

Trackback