Hur mår du?

Det är lite fascinerande hur alla vill verka omtänksamma. Eller, många är väl det. Men jag syftar mer på den här vardagliga omtänksamheten. Alltså, slentrian-omtänksamheten.

- Hej! Hur mår du?
- Hej, jo det är bara bra. Själv?
- Jo, tack bra.

Lite sådär låter det oftast. Ingen svarar att de mår dåligt. Vi svarar alla att vi mår bra när vi möter någon och hälsar på den. Man öppnar ju inte upp och säger att man mår skit även om man egentligen gör det.

- Hej, hur mår du?
- Så jävla dåligt. Jag mår inte alls bra. Jag är ledsen och jag är arg och jag är besviken.
- ...

Hur fan skulle man svara? Visst om det är en som står en nära. Då skulle man ju sätta sig ned och lyssna. Och då skulle man nog också verkligen menat frågan om denne mådde bra...

Men när man säger hej och frågar hur någon mår så är det ju ingen som förväntar sig ett annat svar är att man mår bra. Eller?

Alla ljuger vi. Jag ljuger. Jag säger att jag mår bra när någon frågar sådär. Även om jag kanske mår riktigt dåligt. Och for the record, nu disskuterar vi (jag?) den mentala hälsan. För är man sjuk så svarar de flesta det. Men som sagt, mår man dåligt och kanske är deprimerad är ju det inget du svarar då någon frågar dig lite snabbt.

Egentligen känns ju hela frågan värdelös att ställa. Då man i 80% (kanske mer, kanske mindre.. jag höftade bara) av fallen inte menar sin fråga utan bara ställer den för att vara omtänksam och trevlig.

Jag minns en gång då jag frågade om en mådde bra och den slentriansvarade då att den mådde bra... Men jag såg ju att det inte var sant, så jag la handen på axeln och kollade denne i ögonen och ställde om frågan... Sen kan man säga att jag hade rätt. Personen mådde inge bra.

Men så är det nog, att de gånger vi menar det och vill höra, då ställer vi frågan igen. Alla andra gånger är de gångerna vi egentligen inte brydde oss.

Förmodligen.

Nu har jag babblat (kluddrat?) för mycket...

Hur mår du? Alltså, verkligen hur mår du?

Kommentarer
Postat av: Frida

hej! jag kan allvarligt säga att jag inte mår så bra just nu, jag har precis blivit singel och det gick väldigt fort och jag har svårt att ställa om mig. men dagarna börjar dock kännas en aning bättre. hur är det med dig? du verkar alltid vara på ett sådant glatt humör! eller..? :)

Postat av: Fredrik

Hej Frida!
Fan vad trist :/ Du hittar nog en ny snart :). Jag mår bättre än på länge, faktiskt. Dock matteprov imorgon, vilket inte är kul... Annars så var jag väääldigt nere mellan november och januari.... Sorgligt nog. Så nej, jag är inte alltid lika glad som jag kanske verkar på bloggen.

2007-02-05 @ 18:21:40
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Frida

jo men så är det, man kan inte vara på topp jämt. det hör livet till att man ska uppleva både lycka och motgångar tror jag. för skulle man vara glad hela tiden, så tror jag att man tillslut skulle tappa inebörden med själva ordet "lycka", och de gångerna man verkligen är nere på botten och sedan tar sig upp igen.. det är ju en helt underbar känsla, som att komma tillbaka till livet ingen. bara några små visdoms ord på vägen från mig :P

2007-02-05 @ 18:43:56
URL: http://frullaaan.blogg.se
Postat av: Fredde

Det fungerar nog som ett sätt att visa de man är lite ytligare bekant med att "man bryr sig". Även fast man allt som oftast inte gör det, i alla fall inte nämnvärt.
Men det kan också vara en konversationsstartare, bara för att bryta isen. Vad vet jag.
Det är väl en del av all ytlighet som finns. Som jag ibland beklagar men lik förbannat är en del av.
Hur jag mår? Lite trött just nu, förhoppningsvis kan den kopp kaffe jag nyligen avslutade hjälpa mig en stund.

2007-02-05 @ 20:30:07
URL: http://getfready.blogg.se
Postat av: Anna

Jag kunde må både bättre och sämre. Har en lite förkylning, men jag har med hjälp av ecinagard begränsat den till halsen. Nu börjar jag bli hes, så det går nog snart över. Annars är det ganska okej. Är sjukskriven 25 % på grund av trötthet, men det har blivit klart mycket bättre de senaste veckorna så vecka 8 räknar jag med att jobba heltid igen.

Ha det
//Anna

2007-02-05 @ 22:01:06
URL: http://majsanna.blogg.se
Postat av: Fredrik

Frida: Väl sagt.

Fredde: förmodligen...Hoppas ditt kaffe hjälpte :)

Anna: Hoppas din förkylning går över :O Skönt att kunna gå tillbaka till heltid igen :)

2007-02-07 @ 10:26:50
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Mats Bengtsson

Frågar du en tjej,15 år, om hur hon mår så kan du vara säker på att hon mår "dåligt" och vill ha uppmärksamhet.

För övrigt så är det snacket bara en rutin, en del av en konversation som alla skulle kunna skita i.

Förresten, har du sett hur det har gått för PerOn. ;D Såg att du vill se en fortsättning efter det att jag hade lagt upp bilden då han är på månen. Hej hej, ha det gött/ Mats

2007-02-07 @ 20:31:29
URL: http://myshit.blogg.se

Du tänker väl kommentera?

Ditt namn:
Glöm för fan inte bort mig!
Din E-postadress:

Din hemsida:

Dina åsikter:

Trackback