Den svenska skolan.

Regeringen har en alldeles för opedagogisk syn på hur man ska hantera den svenska skolan och Sossarna har en alldeles för vag idé om hur skolan ska åtgärdas. Det är synd.

Här nedan är några åsikter från mig om den svenska skolan:

  • Betygen ska ges från årskurs 7. Att ge dem tidigare än årskurs 7 ser jag inget behov av. Eftersom att alla har rätt till att gå på högstadiet så länge man uppnått en godkänd nivå under låg- och mellanstadiet. Alltså räcker det med dagens tänk; att man enbart bedömer om en elev är godkänd eller om den behöver gå om, dvs komplettera. I högstadiet däremot så tror jag betygen behövs för att få en motivation under samtliga av de tre åren. Dvs att betyg från årskurs 8 räcker inte. Och här behövs betygen mycket mer, eftersom att de krävs för att söka in till gymnasium.  
  • Friskolor ska tillåtas, dock ej religösa friskolor. Friskolor är bra för den svenska skolans utveckling. De för in ett nytt tänk och nya idéer. Dessutom får elever större valmöjlighet och på sikt kommer kvalitén öka på de kommunala skolorna då de får mindre elevgrupper. Detta förutsatt att man förändrar hur det ekonomiska styrs, där en skola med fler behov ska få mer i budget, därmed inte sagt att någon skola ska få en undermålig budget. Det ska givetvis vara kontroller av samtliga friskolor och krav på att man ska följa den svenska läroplanen. All skola ska vara religionsfri, enligt mig. Eleverna ska lära sig och ta till sig kunskapen utan inflytande eller påverkan från någon religion. Religion i skolan ska enbart vara under Religionskunskapen, där man får ta del av alla världens religioner. Ett barn ska nämligen aldrig behöva tvingas på en religion, som i många fall sker. Detta på grund utav att föräldrar trycker på gällande vilken skola eleven ska välja. Sen ska man givetvis få vara religös och utaöva sin religion, men religioner ska inte på något sätt styra undervisningen.
  • Läxor ska ersättas med hemuppgifter. Dvs, begreppet läxor som vi har idag ger ett felaktigt intyck hos elever. Lyssna på ordet läxa, det är ju från början ett slags "straff" eftersom att man missat något eller uppfört sig dåligt. Idag är det något alla får på regelbundet basis. Jag tror att läxor är en stor orsak till att barn och ungdomar idag har en negativ syn på skolan. Eftersom att läxorna inkräktar så oerhört på deras fritid. Dessutom har inte alla elever tillgång till det som behövs för att klara av läxorna på egen hand. I flera familjer har inte föräldrarna tid eller kunskap som är nog för att kunna hjälpa sina barn i läxläsningen. Därför ska man avskaffa läxorna i den bemärkelsen som de finns idag. Läxor ska bara ges då en elev har misat undervisning. Och jag anser att så stor del som möjligt av lärandet ska ske i skolan, där eleverna har tillgång till en lärare. Därför ska det ges tid att göra klart allt i skolan, genom att man förlänger skoldagarna. vilket i sin tur resulterar i en tydlig gräns mellan skola och fritid. När de är i skolan lär de sig. När skoldagen är över så är de klarar med allt studerande och kan ägna sin fritid åt det som de behagar. För att inte tappa förberedelserna för det egna ansvaret som kommer ju högre upp i årskurserna man kommer bör det inrättas en slags hemuppgiftsmodell. Dvs, ingen läxa, utan en uppgift där eleven ska försöka lösa ett problem själv utanför skoltid. Detta förutsätter att hemuppgifterna är anpassade så att en elev ska kunna klara av dem helt själva (vilket dagens läxor INTE är). Och om en elev fortfarande finner det svårt att lösa uppgiften på egen hand så ska eleven ha chans att under skoltid ta hjälp av en lärare för att lösa problemet och då förhoppningsvis lära sig hur han/hon ska gå tillväga nästa gång de får en hemuppgift. Dessa ska inte ges i samma frekvens som läxorna har getts, utan mer någon gång ibland när tillfälle ges.
  • Skoluniform ska INTE införskaffas. Det bryter mot individens grundläggande rätt att uttrycka sig, dessutom så vore det ett steg tillbaka i tiden. Däremot borde det finnas riktlinjer för vad man får och inte får ha på sig. Då främst syftar jag på kläder som uppmanar till racism, mobbing eller dyligt.
  • En omstruckturering av hur utlärningen av mattematiken ska se ut. Idag förstår inte elever varför de ska lära sig matte, bara det visar hur fel det är i mattematikutlärningen. Det gäller att förklara och motivera redan från en tidig ålder. Inför fler mattematiklektioner, men uttöka inte mängden matte en elev ska lära sig. Som det är idag ges eleverna för lite tid att ta till sig mattematik. Det är inget enkelt ämne för väldigt många elever, därför krävs det tid. Sen ska man även se till individen, så att de som har lätt för mattematik ska kunna få läsa matte i den takt de vill och då kunna gå upp på mer avancerad matte.
  • Omdöme i ordning och uppförande bör inrättas. Men det ska inte ske som det sett ut tidigare. Utan det ska vara ett samlat omdöme, dvs inte ett betyg. Där lärare, eleven och föräldrar tillsammans disskuterar vilka svårigheter en elev kan tänkas ha. Sen ska man kunna följa en elevs utveckling genom de här omdömena. Man kan inte släppa en elev vind för våg, som ofta sker idag. Dessa omdömen ska dessutom inte vara låsta på något sätt, som de hade blivit vid ett betyg. Utan en elev har alltid möjligheten att bättra på sitt omdöme under sina skolår. Givetvis krävs det en djupare diskussion om det här.

Som ni förstår finns det fler punkter att ta upp. Men de här får räcka för idag.


Kommentarer
Postat av: Angelica Lindvall

Jag håller med om det mesta. Du kanske borde satsa på politikeryrket? ;)

Postat av: mqlin

va bra skrivet! håller med dej om mkt!

2007-11-12 @ 14:56:42
URL: http://mqlin.blogg.se
Postat av: Sara

bra skrivit dude! Håller inte med om allt men.. jaaa en del;)

2007-11-12 @ 16:04:27
URL: http://slope.blogg.se
Postat av: Isabell

Alltså jag har aldrig fattat varför politikerna envisas med att betyg ska ges från år 6...varför inte från år 7? Mycket bättre! Sluta älta och börja med betyg när högstadiet börjar. Punkt.

Håller inte med dig om allt annars, fast det mesta. Bra skrivet var det!

2007-11-12 @ 16:35:36
URL: http://bellski.blogg.se
Postat av: Lilli

Väldigt rimligt alltihop! Det enda som saknas på listan är fler betygssteg. G-MVG är alldeles för lite, det blir för jämnt. Ett vg säger i princip ingenting då de kan vara allt i från ett riktigt svagt betyg på gränsen till ett g eller ett riktigt starkt som nästan är ett mvg. Ge oss nånstanns mellan fem och sju betygssteg så blir det mycket rättvisare och en mer korrekt betygssättning.

2007-11-13 @ 00:55:56
URL: http://sandqvist.blogspot.com
Postat av: Fredrik

Angelica: jag är bäst på retorik, så politiker skulle jag nog kunna bli mohahha see ya when I own the world!
Mqlin: trevligt :D
Sara: håll med om allt ju! :P
Isabell: bra :) även om du borde hålla med om allt.
Lilli: jag ÄR rimlig av mig :D ja, fler betyg tror jag absolut skulle vara bra :)

2007-11-14 @ 20:25:41
URL: http://freddan888.blogg.se

Du tänker väl kommentera?

Ditt namn:
Glöm för fan inte bort mig!
Din E-postadress:

Din hemsida:

Dina åsikter:

Trackback