Fredrik Wikingsson berättar om deras senaste TV-serie - Ett herrans liv - och lite annat smått och gott...

Wikingen!Fredrik Wikingsson och Filip Hammar heter de. Dessa två TV-personligheter som har tagit sig fram i Sveriges mediebransch som raketer de senaste fem åren. De började med ”Ursäkta röran (Vi bygger om)”, som snabbt blev ett omdiskuterat program, så väl hyllat som ifrågasatt. Det fick sig även en del fällningar i Granskningsnämnden. Trots detta bakslag som kom så pass tidigt i deras karriärer lyckades de komma på fötterna igen, genom deras omedelbara succé i deras nästa programserie ”High Chaparall” på Kanal 5. I och med det programmet tog de Sverige med storm igen, där de intervjuade i huvudsak amerikanska B-kändisar. Efter detta har de gjort program som, ”100 Höjdare” och ”Grattis Världen”. De har även skrivit två böcker, ”Två nötkräm och en moviebox” samt ”100 Höjdare”. De har minst sagt gjort mycket, men det är inte över än för dessa två herrar som befinner sig i den första hälften av de vi kallar trettioårsåldern.
Fredrik Wikingsson som geisha i Japan.
Foto: Johan Lindskog


Den 13 april, alltså nu på torsdag kommer deras senaste påhitt att börja sändas på Kanal 5. ”Ett herrans liv” kommer programmet heta och det är en slags remake av det succéprogrammet som Lasse Holmqvist hade på 80-talet, ”Här är ditt liv”. Dock är detta i en helt ny tappning. Med anledning av detta har jag fått till en intervju med Fredrik Wikingsson en av männen bakom och i allra högsta grad i programmet.

Hej Fredrik, hur mår du idag?

– Idag mår jag alls inte dåligt. Lite queazy, men jag har druckit mycket kaffe och det hänger nog ihop.

Kaffe kan påverka en så där ibland, det är en smäll man får ta… i alla fall…

… när man som jag, sveper i mig allt som du och Filip slänger ur er (Alltså inte kroppsvätskor…) tycker man att allt är bra. Men vad av det material som du och Filip har producerat är du mest nöjd med, någon bok, någon av TV-serierna?

– Vi skrev en lååååång artikel om Kungen för tidningen Bon för typ tre år sedan. Där fick vi till det, tycker jag.

Den har jag tyvärr inte läst, måste jag erkänna, men jag får väl leta på ett ex någonstans. Era karriärer har i alla fall vart rätt så spikraka de senast åren. Ni började med Ursäkta röran (Vi bygger om), detta program som blev både hyllat och hatat, samt fick en del fällningar i den så kallade Granskningsnämnden. Är du besviken på att det lades ned efter bara fyra otroligt innovativa avsnitt?

– Nej. Det var både bra och dåligt. Men framförallt hade det varit otroligt segt att göra fem, sex säsonger och ”fastna” i den där monsterexplosiva, konfrontationsstinna fållan.

Där har du nog rätt. Ni följde upp ”Ursäkta röran” med en ny serie på Kanal 5 som blev väldigt hyllad, High Chaparall. Skulle det kunna bli en säsong till av den eller har ni fryst ned den succén?

– Det kan mycket väl bli en säsong till där, beroende på om vi hittar amerikaner som vi blir nyfikna på eller inte. Men det är givetvis the shit att få bo och jobba i LA.

Ja, vi hoppas i alla fall på att ni kan hitta ett par jenkare att bli lite nyfikna på… Men High Chaparall är ett gammalt program, låt oss gå från gammalt till nytt. Erat nya tv-program som snart har premiär, ”Ett herrans liv”, vilket är en slags remake av Lasse Holmqvists gamla succé ”Här är ditt liv”, vad kommer det att handla om?

– Det kan kort beskrivas som en skruvad intervjuserie, där vi dessutom gör – i bästa fall – skojiga inslag/sketcher om och med gästerna, som där så att säga spelar sig själva. Det blir allvar och flams om vartannat.

Någon speciell gäst som var extra rolig i ”Ett Herrans Liv”?

– Det var kul att Göran Persson bjuppade på sig själv, tycker jag, men vi har inte klippt programmet än så jag vet inte riktigt hur slutprodukten blir.

Det blir nog kanon. Sen tänkte jag på en sak, försöker du och Filip i egenskap av programledare figurera lite som en Lasse Holmqvist gestalt? Eller är det så att ni kör ert egna race och låter er inte påverkas av whats in the past?

– Holmqvist var ju rätt uppblåst och pösig bitvis. Vi kan vara nog så självgoda och egofixerade, men tycker ändå att vi håller det på en annan nivå, om än fånigare.

Det går även rykten om en ny bok och möjligen ett långfilmsmanus, är detta något som är relevant? Eller är det bara jibberish…

– Vi kallar det jibberish än så länge. Tills vi har nåt att visa upp.

Låter intressant… Ni har rest väldigt mycket i era program. Du verkar ju även resa väldigt mycket som privatperson. Vilken stad i världen är den som du beundrar mest? Berätta varför.

– ”Beundrar” var ett starkt ord, men varför inte? Jag måste säga att Sydney var galet jävla nice, men det var ju sju år sedan jag var där, så jag får väl slentrian-dra till med New York då. Även om jag egentligen inte har råd att åka dit så jävla ofta som jag gör. Dessutom ska jag understryka att en av stans största styrkor är Aftonbladets korrespondent Per Bjurman, som just nu känns som världens bäste kille.

New York verkar vara en av de bästa städerna i världen med mycket upplevelser. Även USA som land bjuder på massor med upplevelser, skulle du kunna tänka dig att flytta dit?

– Gud ja. Ge mig ett jävla jobb bara!

I would if I could. Att USA har haft stort inflytande över dig är det förmodligen inget snack om. Nämn gärna de 5 bästa sakerna med USA. Vilka skulle det vara?

1. Per Bjurman.
2. Fairfax Avenue i Los Angeles.
3. Chicago rent generellt.
4. Kaffet.
5. Den avspända relationen till steak houses.

Det var fem fina saker, tycker jag i alla fall och Bjurman verkar ju helt genial och trevlig som en fjäril en varm sommardag. Men det känns som att jag behöver fasa in lite djupare substans i den här intervjun. Hur tycker du USA är i jämförelse med Sverige om vi talar om mediebranschen, är den mer utnyttjande och hård än Sveriges?

– Du ”behöver” fan ingenting, Fredrik, nu tycker jag att du ställer frågor för någon annan än dig själv, och det ska du inte syssla med. Jag har självfallet ingen uppfattning om det där.

– Du har självfallet rätt där, jag drar tillbaka min fråga. Men här i Sverige är du och Filip kända, ni känns alltså - som ordet ”kända” antyder – igen när ni ska göra något. Är ditt kändisskap ett problem för dig? Har den ställt till det för dig? Någon idiot som kommit fram och vart fly förbannad eller liknande?

– Bara en gång, när en cyklist sa att ”Ursäkta Röran” hörde hemma på TV3. Men han hade tätt åtsittande cykelbyxor på sig, så det var lätt att svälja.

Ja, det låter i alla fall lätt att svälja, din karriär tog sig nog inte en speciellt stor törn av den kommentaren.

– Du har i alla fall en karriär som ångar på och du är sedan rätt så länge gift. Vi kan summera det med att ditt liv är rätt så nice eller? Du driver sedan 2001 Handelsbolaget Framgångsfabriken och har bland annat startat upp erat egna produktionsföretag PARIS-DAKAR, som var med under produktionen av Grattis Världen. Hur känns det att vara entreprenör? Smaka gärna på ordet.

– Jag smakar så det knakar. Den stora förändringen i mitt liv var när jag hittade min fru. Före henne var allt skit och nu är allt bra. Så lätt kan det vara ibland. Företagandet är mycket roligt och stimulerande, eftersom vi – just nu – får producera det vi själva gillar.

Precis, låter helt sjukt bra… Grattis Världen ja, är du nöjd med denna - enligt mig – brillianta serien?

– Jag käkade faktiskt lunch med Pål Hollender idag, som var med som inslagsproducent under Grattis Världen och då sade jag åt honom att Grattis Världen var heaven and hell för mig. Det var heaven i det hänseendet att det var så jävla kul att spela in det, men det var hell på så sätt att det ibland var så SVÅRT att få ihop 46 bra minuter av skiten, medan andra reseprogram göra cirka nio minuter per resmål. Jag tycker att vi lyckades ibland, och då blev det bra och fint, men i andra fall var det tuffare.

– Dags att avrunda, nu har jag fått göra en intervju med en person som jag respektera högt, vem skulle du vilja intervjua? Alltså en drömperson som du alltid har velat genomföra en intervju med och varför?

– Jag skulle vilja intervjua Bob Dylan för en tidning som tillät mig att skriva precis hur långt som helst och hur insnöat som helst om honom.

Det skulle ju vara väldigt intressant att läsa, själv skulle jag vilja göra detsamma, men nu handlar ju inte den här intervjun om mig. Innan jag avslutar detta är min sista fråga till dig, har du någonting du vill tillägga?

– Stand In The Place Where You Are.

Ja, jag tycker också vi avslutar med den textraden ur R.E.M.´s låt ”Stand”. Den passar sig så fint.

Tack för att jag fick göra den här intervjun med dig.

– Ingen orsak, det var ett nöje att svara på dina frågor.

Missa alltså inte premiären av Fredrik Wikingsson och Filip Hammar´s senaste TV-program, ”Ett Herrans Liv”. Nu på torsdag klockan 21:00 på Kanal 5.

En mailintervju med Fredrik Wikingsson av Fredrik Stengarn

//Fredrik

Ps. Tyvärr kunde jag inte göra en allt för målande intervju eftersom att denna är gjord via en mejlkonversation. Trots detta är jag nöjd, Wikingsson är en mycket upptagen man.. Ds.

Kommentarer
Postat av: Danne

Skön intervju. Han är en underligt härlig människa den där!

Postat av: Spanskmannen

Filip&Fredrik var faktiskt här i Uppsala nu i helgen. Dom var på ett uteställe som heter Seven. Vet inte exakt vad dom gjorde där, men jag förstår å andra sidan inte varför någon människa åker hit. Dom finns säkert med på vimmelbilder på www.seven.se. Varför nu det skulle vara intressant att se...

Ha det bra!

2006-04-11 @ 23:04:27
URL: http://spanskmannen.blogg.se
Postat av: Fredrik

Rill Danne:
Ja, visst är han... Man måste gilla honom.. man bara måste...

Till Spanskmannen:
Ja, jag hörde det.. Rolig story: En person kommenterade in och trodde jag avr Wikingsson, för hon tackade för alla fina l¨tar jag spelade på Seven... haha Fast nu fick jag ju berätta att det inte var jag hahaha...

Må FINT

2006-04-12 @ 12:26:26
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Emma

Riktigt bra intervju! Det vore riktigt trevligt med en ny säsong av High Chaparall ;)

2006-04-12 @ 18:13:48
URL: http://www.emmasgarderob.webblogg.se
Postat av: Fredrik

Till Emma:
Ja, visst blev intervjun bra! Jag är nöjd... Och ja, en ny sässong av HC skulle sitta fint...

Må KANON

2006-05-03 @ 17:11:49
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Carro

Bra!

2007-01-20 @ 23:01:15
URL: http://carroheterjag.blogg.se
Postat av: kristina - eh...helen mirren?

Helt okej frågor. Känns bara lite som om du försöker bete dig som om du var hans polare lite för mycket. Jag vet inte hur jag ska förklara det bra, men jag får känslan av att du försöker vara honom så till lags och så... på samma plan som han att det bara blir konstlat. Du håller med honom hela tiden och säger onödiga saker som: Absolut, låter helt sjukt bra. Du slinker in lite noggrannt valda uttryck och saker liknande "inte kroppsvätskor..." och även där låter det konstlat och ett försök att efterapa FoFs stil. Jag tror för det första att Fredrik W ser igenom det här, och för det andra så kör ditt eget race! Det blir bara pinsamt om du ska verka världsvan i en situation du inte är det i.

2007-04-18 @ 19:28:12
Postat av: Fredrik

Kristina: Tack för din analys :). Jag försöker inte dölja att jag beundrar Fredrik något oerhört. Jag har inte försökt dölja något eller skapa en illusion som Fredrik W ska se igenom. Jag håller med om att jag är otroligt medhållande, men så står jag fortfarande för det jag skrivit. Helt klart. Jag är långt ifrån nöjd med denna, då det finns mycket att förbättra. Jag väljer att fokusera på att jag ställde bra frågor, i alla fall enligt mig själv.

2007-04-18 @ 22:04:33
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Jenny

"Jag håller med om att jag är otroligt medhållande" Haha, underbart

2007-08-02 @ 11:18:20
Postat av: LANJA - www.lanjas.blogg.se

har han blogg?

2011-04-16 @ 17:27:55
URL: http://lanjas.blogg.se/

Du tänker väl kommentera?

Ditt namn:
Glöm för fan inte bort mig!
Din E-postadress:

Din hemsida:

Dina åsikter:

Trackback