Preview på boken! Ny version!

NOTE: Ny version nu! Inte samma som var först. En liknande men inte samma. Läs och ge feed-back tack. Detta är alltså ett litet kapitel som kan tänkas komma i min eventuella bok. Det finns nog slarvfel med mera här i, men se till konceptet. Tack.


Snäll och feg = Loser?

Oskar är snäll. Det tycker så väl han själv som hans familj. Även Oskars kompisar tycker att han är snäll, men han gillar inte innebörden av den egenskapen han tydligen besitter. Alla vet ju att snäll bara är en synonym för loser. Egentligen. Det vet Oskar, hans familj, kompisar, arbetskamrater, till och med de sura kärringarna uppe i lunchbespisningen vet det. Förbannat, tycker Oskar, fast han egentligen gillar att vara snäll. Det är ju egentligen rätt bra att vara snäll för det är ju ändå en komplimang. Som borde uppskattas mer från hans sida, men han har svårt att uppskatta det, mest för att det är den egenskapen som förstör för honom. Oskar vet att snäll är ett sätt för tjejer att ta sig ur något. Att bli av med en loser. När han dejtat en tjej i några månader brukar det tillslut sluta med att han hör henne nämna den där egenskapen, sen är det över. ”Du är för snäll för mig”, brukar de säga. Sen slutar det oftast i en fråga om de kan vara vänner, om han vill vara en… helt vanlig killkompis. Det vill givetvis inte Oskar över huvud jävla taget men han har så svårt att säga ifrån. Det är den där dumma snällheten. Och det slutar oftast med att de blir vänner.  

De är en del nu, de där tjejkompisarna. Oskar tror att det är minst fem stycken om han ska höfta till med en siffra, de måste det vara, tänker Oskar. Malin, Eva-Lena, Andrea, Johanna, Jessica och sen hade han ju den där Göteborgstjejen Marie också… så det blir ju 6 stycken. Men han umgås bara med Malin och Jessica, de brukar han ta en fika med, där de berättar om alla problem och hur bra det är att ha en så snäll kille som Oskar att diskutera dem med. Han är lite ledsen över Marie från Göteborg, för de hade haft det så fint. Det tyckte i alla fall Oskar och börjar minnas, trots att han nästan glömt henne. Hur de tog långa promenader längs Stockholm gator och skrattade, fikade, njöt och umgicks. Det var fint och han vill tillbaka till det där… Till sättet som hon strök hans kinder, hur hon luktade, pussade honom god natt och lyssnade då han pratade. Han vill ha henne där, nu. Då var livet perfekt, i alla fall för Oskar men även det där förstörde den där förbannade snällheten. När han har frågat varför så får han som svar att han nästan är översnäll, på gränsen till toffel, vilket stämmer rätt bra in på Oskar. Och det är ju något som tjejerna inte vill att deras killar ska vara, toffelkillar är inte eftertraktade, de anses som viljelösa och töntiga. Punkt.

Det var likadant när han var tonåring. Då var han också den där snälla killen som bara blev kompis med alla tjejer. Hans första tjej fick han inte förens han var 19 år, vilket Oskar tycker nästan är lite sorgligt. Lite loser. Oskar har mer och mer börjat känna sig som en loser, dels för att han inte har haft ett fast förhållande på 5 år nu… och dels för att han snart är 30. I Juni. Fan, tänker han. Han som vid 20 års ålder trodde han skulle ha en fru, barn, villa, Volvo, hund och en gräsmatta han kunde klippa. En riktig familjefar skulle han ju vara så här tio år senare. Varför blev det inte så? Han som var så snäll borde ju ha hittat någon. Det sa alltid Oskars farmor. ”Du som är så snäll får snart en tjej”, brukade hon säga. Innan hon gick bort i höstas. Hon blev 90 år. Oskar grät mycket hela hösten och vintern. Oskar blir lite sorgsen vid tanken på hans farmor och på att hon inte fick rätt.  

Problemet för Oskar är att snällheten inte bara har förstört för honom rent relationsmässigt, utan även i mycket annat. Men han har svårt att inse det faktum som visar på att han är lite för snäll. En gång  då han skulle gå hem från jobbet, det regnade och en kille som heter Karl stod utanför… under taket ovanför ingången. När Oskar kommer ut så skojar Karl om att det skulle sitta fint med det där paraplyet som Oskar höll i sin högra hand…. Oskar tittar lite osäkert och sträcker över det till Karl och säger att han tog bilen till jobbet idag så han kan låna det. Karl tittar lite förvånat och tackar glatt, sedan sätter han av genom stan. Problemet är att Oskar tog inte bilen till jobbet, det var ju så klart och fint väder den morgonen att Oskar bestämde sig för att gå. Nu kom han på sig själv med ha vart för snäll vilket han gör lite då och då. Som resultat från det ögonblicket av förvirring och snällhet han nyss hade gått igenom med Karl så fick Oskar den där dagen traska hem genom stan utan paraply. Minst 5 kilometer är det, i spöregn dessutom. Dagen efter låg Oskar till sängs med en sjuhelvetes lunginflammation som var så inbiten att han fick sjukskriva sig i en hel jävla vecka, sedan när Oskar tänkte be om att få tillbaka paraplyet visade det sig att Karl hade råkat ha sönder det, men lovade givetvis att köpa ett nytt. Men Oskar som är så snäll insisterade på att det inte gjorde något, han hade flera paraplyer hemma, vilket inte stämde… för det där var Oskars enda paraply. Egentligen. Oskar ville ju egentligen ha ett nytt paraply, men han var ju för snäll för att låta Karl köpa ett nytt… gå igenom så mycket besvär för hans skull.  

Oskar ska på en sådan där lyxig konferens med sitt jobb där man sitter och lyssnar på föreläsare, konfererar om företagets framtid och dricker Loka alternativ Ramlösa och givetvis kaffe. Oskar föredrar Loka. Gärna med någon smak som citron, även björnbär och hallon är gott tycker Oskar… Konferensen hålls ute på en stor herrgård vid någon slags hälsokälla som Oskar inte har en aning om vad det är. Han är egentligen inte intresserad av konferensen utan vill hellre gå ut på golfbanan som ligger i anslutning till konferenslokalerna. Oskar är rätt så bra på golf och har HCP 10, vilket han själv tycker är väldigt bra. Nu sitter han där och vill plocka fram sina klubbor av märket King Kobra, som han la med i bilen, en BMW, innan han åkte ut hit utifall att det skulle bli tid för golf.  Då Oskar tar sig tillbaka från sina drömmar och upptäcker att han inte alls är ute på 11:e hålet och har ett birdieläge med en enkel enmetersputt, utan sitter inne och lyssnar på vad som verkar vara ett utlägg om ekonomisk tillväxt blir han lite nedstämd... Han låg ju 2 slag under banans par och kunde gå ner till 3 slag under med den där birdieputten. Föreläsaren undrar om någon kan springa iväg och hämta lunchen. Oskar räcker upp handen och erbjuder sig, så klart. Trots att han inte vill. När han kommer tillbaka med kärran fylld av mat är de andra klara med utlägget, som Oskar iof tyckte var skönt att slippa höra om. Men han som höll i det undrar om Oskar vill ha hem lite papper så han kan läsa på det som han missade. Detta vill han givetvis inte men tackar ändå ja och erbjuder sig dessutom dumt nog att skriva en rapport med synpunkter, tankar och kommentarer om ekonomisk tillväxt för företaget. Fan. Vad gjorde han det för? Han vill inte skriva någon helvetes rapport, egentligen.  

Maten visar sig till råga på allt vara räkmackor. Fallet är ju så att Oskar är allergisk mot skaldjur och tål knappt att vidröra dem. Men eftersom att Oskar inte vill besvära dem med krångel på grund av hans allergi så håller han tyst och petar i sig mackorna… dock utan räkorna, men han känner ändå att halsen svullnar igen. Men han är ju så snäll så han vill ju inte vara till något besvär, att behöva göra massor med extra för hans skull. Det visar sig att ytterliggare en person är allergisk, han ber om något annat och får en rostbiffmacka istället, Oskar tycker ju även han om rostbiff, lite av en favorit faktiskt. Men väljer ändå att stoppa i sig sin tomma macka med spår av räckor. När konferensen börjar lida mot sitt slut har Oskar jättesvårt att andas och hans händer samt fötter har svullnat upp. Han måste nog till sjukhuset det tror i alla fall han själv men säger inget utan tar sig ut till bilen för att köra dit själv. Väl vid bilen dyker Hanna och Erik upp, två kollegor som också vart med på konferensen och undrar om de kan få åka med en bit så de kan ta taxi till Södertälje sista biten. Det kan de så klart få säger Oskar, han som är så snäll kan till och med köra dem enda till Södertälje för han ska ändå åt det hållet, ljuger han. Detta låter toppen tycker givetvis Hanna och Erik, som tackar hjärtligast för hur snäll Oskar är. Detta tycker Oskar värmer, samtidigt som han försöker få upp knapparna vid halsen för att slippa chippa efter andan.  

Han skjutsar hem sina kollegor som tackar och vill betala bensinen som Oskar får lägga ut, men Oskar nekar pengarna och säger att han inte alls behöver de där pengarna, att han bjuder. Problemet är att Oskar just nu har lite knapert då han fått köpa nytt kök på grund av en vattenläcka och vill viste ha pengar för bensinen.. Men han ska nog klara den här månaden tänker han och ser inte förens nu att hans fötter är helt uppsvullnade och att händerna knappt är röda, utan blå. Här grips Oskar av lite panik, han vet inte riktigt om han ska ringa och störa larmcentralen eller ta sig till sjukhuset själv. Efter 15 minuters dispyt med sig själv beslutar han sig för att åka själv, han tar sig knappt in till akuten och ramlar ihop direkt då han kliver in. Oskar får behandlas på intensiven i 5 dagar och på sjukhuset i en vecka. Han var i ett kritiskt läge berättar hans läkare då han tillfrisknar, Oskar ber om ursäkt för allt jobb han har orsakat, då skrattar läkaren och säger att det inte gjorde något. Oskar blir lite generad och lite oroad över alla blommor som står där, från arbetskamraterna, familjen, hans tjejkompisar… tja, från alla han känner faktiskt. Men Oskar tänker inte så mycket på det faktum att folk bryr sig, han tänker mer på hur han ska be om ursäkt till alla för allt besvär med att köpa blommor och få dit dem. Dessutom ber läkaren honom vila nu när han är på sjukhuset, detta är något som Oskar vill, men det enda som gnager i hans bakhuvud är den där rapporten om ekonomisk tillväxt som han skulle skriva… Den tar hela veckan att skriva nu när Oskar är försvagad, men han får inte ge upp, inte svika jobbet. Absolut inte. 

När Oskar kommer hem skriver han tackbrev, ni vet av den finare sorten, och ber om ursäkt till alla för att han ställt till med så mycket extra jobb. Lite senare ringer jobbet och undrar om han kan komma tillbaka redan lite tidigare, de har lite ont om personal. Oskar ska egentligen enligt läkaren vila i ett par dagar, men eftersom att han är så snäll bestämmer han sig för att börja tidigare. Detta är Oskars liv i ett nötskal, en snäll kille som inte vågar säga ifrån och egentligen vill andra saker, än vad han oftast gör. Han vill ju bara vara alla till lags. Egentligen.

Signerat,
Fredrik

 


Kommentarer
Postat av: Michaela

Den är jätte bra, verkligen. Du skriver väldigt bra men det vet du väl redan...
Var inte osäker på slutet, fortsätt bara att skirva så ska du se att det löser sig :)
Meddela när boken är färdig, det är nog fler än jag som vill köpa den!

Postat av: Jenn

kul att få läsa, speciellt när det var så bra! jag gillade verkligen första stycket! det är skrivet snyggt och flyter på bra! fortsättningen blev jag lite besviken på då jag förväntade mig att det skulle komma en "knorr på det hela", att du kanske skulle driva saken med snällheten ännu längre så att det skulle bli komiskt. men det kanske inte är meningen att vara det?
men du är en talang på att skriva tycker jag! bara att fortsätta så går du nog långt! :)

2006-08-17 @ 15:13:47
URL: http://elsaa.blogg.se
Postat av: Fredrik

Till Michaela:
Tack tack. Ja, fortsätta ska jag... men jag ska se hur jag ska läga upp det här kapitlet... sen... =)

Till Jenn:
Ja första delen spelar mycket på snällhet. Jag kör här enabrt en del av så mycket jag skulle kunna göra, jag håller redan på att skissar på en text som är helt annorlunda och som driver mer med hans snällhet... :) kanske lägger jag upp den versionen sedan. tack, för att du läste och uppskattade det lite i alla fall hehe :)

Må¨KANON

2006-08-17 @ 15:28:36
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Jessica

Först och främst är jag oerhört lycklig över att namnet Jessica är med i boken. Du tänkte givetvis på mig, eller hur? Haha, skoja.
Men Fredrik, du har stor talang och jag ser fram emot boken! :)

2006-08-17 @ 17:59:20
URL: http://jessipessi.blogg.se
Postat av: Emy

Oj, gud jag är verkligen jätteglad att jag läste. Du har ju så sjukt mycket talang.
Några saker vill jag kanske påpeka, och det är att istället för att använda siffror (som du går några gånger) så skriv det med bokstäver istället. Ja, utom då i namn (t.ex. klassnamn som 9E och sådant) och i årtal, där är det helt okej.
I andra fall så skulle det se mycket snyggare ut med bokstäver så det kanske du ska kolla över, men det gör du ju såklart som du vill.
Du har tempusbyte på något ställe, det kanske är meningen, men jag ville bara påpeka det ifall det inte var så :)
Och så har du några slarvfel, men det är ju bara smågrejer.
Och sen ska jag inte ge dig någon mer negativ kritik för det har jag ingen.
Däremot vill jag berömma dig för ditt oerhörda ordförråd och hur du hela tiden pratar om Oskar som Oskar, och väldigt sällan som Han eller Honom. Det ger mer karaktär åt din text, den blir inte som alla andra texter, det står liksom FREDRIK över hela grejen och jag tycker det är jättebra.
Jag tycker att du varierar bra med långa och korta meningar och det blir aldrig jobbigt eller tråkigt att läsa och det känns som om texten helt plötsligt bara är slut. Och så upptäcker man att man har läst ex-antal ord, meningar och rader, utan att man egentligen alls har märkt det. Det är ju såklart en komplimang, för vem vill kämpa sig igenom texter? Själva poängen är ju att man ska glida in i ett annat land och se platser och människor istället för ord, i det här fallet blev det kanske inga platser eftersom det inte var några miljöbeskrivningar, eller personbeskrivningar på det ytliga planet. Men istället fick jag ett livsöde berättat för mig, och jag tyckte verkligen att det var oerhört intressant och välskrivet.

Själva handlingen är ju egentligen tragikomisk, men jag tycker att det har en innebörd egentligen, för det är precis sådär som många har det. Och egentligen är det nog en ovanlig förmåga, en bra sådan, att kunna göra något som egentligen är sorgligt och tragiskt till en lite rolig och humorristisk berättelse som fler kan ta till sig.
Det är ju lättare att verkligen ta till sig något som är lite roligt och upplyftande, och ändå förstå innebörden av orden, än att träla sig igenom något som bara handlar om bakslag efter bakslag efter bakslag.

Du är verkligen jätteduktig och jag vill gärna läsa mer av dig i framtiden :)


och eehhh... hoppas du fattade nåt av det där, annars skyller jag på tillfällig sinnesförvirring X'D

2006-08-17 @ 19:07:14
URL: http://justfadeaway.blogg.se/
Postat av: Helena

Wow! Du är verkligen en naturbegåvning haha :D och det var lite måste-vara-snäll-annars-dör-jag över det hela, jag gillar det! Hoppas på fler kapitel :) Må fint!

2006-08-17 @ 19:07:50
URL: http://musiknonstop.blogg.se
Postat av: Fredrik

Till jessica:
Sure, det var dig jag hade i åtanke haha ;) Jo, boken blir nog bra, vet inte än om den ska gå i det här temat eller ej.

Till Jenn:
Tack för ditt engagemang! :) Jo, lite slarvfel finns det som sagt i den, men huvudsaken är att du gillar konceptet. :) Som sagt, mycket tacksam... :)

Till Helena:
Tack du... känns fint att höra :)

Må KANON

2006-08-17 @ 21:46:25
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Moa

Åhdet har var ju jättebra. Du skrev att det var i lite samma stil som Fredrik Lindströms bok, och jag kommer faktiskt att tänka lite på det när jag läser. Och det är verkligen är komplimang ska du veta! Du skriver väldigt bra och flytande och man vill hela tiden bara fortsätta läsa och veta hur det går. Gillar själva ämnet om snällhet också, det skulle kunna gå att utveckla ännu mer. Sedan vore det kul om det hände något oväntat på slutet, typ att han av den där allergin eller något. Eller ehh det där lät kanske lite hemskt men du fattar :) Ha det myys :D

2006-08-18 @ 00:07:06
URL: http://moasakhay.blogg.se
Postat av: Fredrik

Till Moa:
Tack. Jo, lite Lindström är det. men detta är mer en konceptteststext. Sen när jag skriver for real, ska jag lägga ned mer enegergi och tid på att det ska bli mer välgjort.... :) Ja, slutet funderar jag på hur det ska bli... var lite osäker på det... och valde ett lite enklare slut... :)

Må FINT

2006-08-18 @ 08:35:03
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Moa

Att han DOG av den där allergin menade jag ju "dog" ramlade vist bort :) Jaja lycka till med kräftorna idag ;D

2006-08-18 @ 11:30:35
URL: http://moasakhay.blogg.se
Postat av: rasmus

mycket bra

2006-08-19 @ 00:39:44
URL: http://rolle.blogg.se
Postat av: Fredrik

Till Moa:
Jag fattade... :)

Till Rasums:
tack, du! :)

Må FINT

2006-08-19 @ 09:59:47
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: J

Åh,vad glad och mjuk jag blir Fredrik.Jag vette fan var det är,men jag kan inte hjälpa att jag känner mig lite stolt över dig,ytterst märkligt.Jag är ingen stjärnprydd recensent men,wow.Fint,underhållande,simpelt men samtidigt väldigt djupt.Kanske är det också lite av en självbiografi i det mest långsökta perspektivet?
Fast så genomsnäll är du fan inte.Du är fördomsfull och mänsklig.Det gillar jag.

Haha,och Karl kom med på ett hörn,right on.
Gick och såg den nya svenska storsatsningen "Offside" igår,och Fredrik,gå och se den,nu.
Jonas Karlsson till det nya brittiska stjärnskottet i laget:
-Well, I used to be a "kock".

Ses Freddie,
/J.

2006-08-19 @ 12:39:38
Postat av: Fredrik

Till J:
Hehe. tackar, du... :) Nu blir jag nästan lite rörd... Jag tycker själv att det där nog inte är världens bästa text, men tack du... :) Nja, kanske inte världens största självbiografi, men lite av det går nog in på mig, svar ja.

Jo, jag vill se Offside... ska nog göra det soon... :)

Må ABSOLUT finast, J!

2006-08-19 @ 13:29:51
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Olle

Lyxig konferens!

Skulle gärna vilja vara på en sån där lyxig konferens som du skriver om.

Bra skrivet.



/Olle

2011-05-26 @ 23:01:12
URL: http://www.hitta-konferenslokal.se

Du tänker väl kommentera?

Ditt namn:
Glöm för fan inte bort mig!
Din E-postadress:

Din hemsida:

Dina åsikter:

Trackback