New York City Serenade...

Ni förstår säker inte vidden av den excitment som jag känner inför resan till New York. Just nu är det New York som dominerar i mitt huvud 24/7. Och något säger mig att det kommer fortsätta vara så ett jävla tag, för att uttrycka mig lite burdust. Ni förstår, jag har velat åka till USA sen jag var fem - New York i synnerhet sen jag var kanske elva. Jag blev så oerhört faschinerad över hela stadens uppbyggnad, med sitt briljanta rutnätsgatumönster med alla tvärhöga hus. Det hela framstod som magiskt för mig - och gör det fortfarande, givetvis.
Jag har sedan jag var en grabb älskat USA. Hela landet känns så oerhört tilltalande.
Det har vart som något taget ur sagorna, nästan. Något långt borta, fullkomligt out of reach för mig. Och aldrig trodde jag att jag skulle få uppleva det själv, även om det har vart min dröm sen jag var mycket liten. För mig känns det därför helt galet overkligt att jag äntligen - ÄNTLIGEN!!! - ska få resa dit. Jag. Killen som växlat in sina sparade pengar till dollar så länge han kan minnas, enbart med tanke på den dagen han kanske skulle få åka dit, till USA.

Under hela min uppväxt har "alla" jag känt åkt dit, en efter en. Och de har bara behandlat resan till USA som en vanlig resa, likt en halvdassig sista minuten-charter till något nitlottshotel i utkanten av ett mer eller mindre känt slentrianspanskt charterresemål. Och min avundsjuka har vart through the rough varje gång dessa personer kommit hem och berättat om deras resa. Varje gång har jag suttit klistrat och låtit mina öron suga i sig varje ord de säger, med stora och tindrande ögon. Och irriterat mig på deras totala nochalans av vad de faktiskt fått uppleva.

Jag förstår om många av er kanske tycker jag är larvig, att jag kanske är naiv och inte ser det alternativa USA, landet bakom alla Hollywood-filmer och glamourösa framgångshistorier.
Jo, klart som fan jag ser allt det också. Men det handlar inte om det i det här fallet, inte heller om deras politiska riktning. Det handlar om mer än så. Det handlar om detaljerna, om den amerikanska kulturen och om det storslagna. Det är det som jag så in i helvete barnsligt älskar, det magiska. Det är vad det handlar om.

Jag vet att jag kommer gråta när vi flyger in över New York för att landa på JFK och dessutom vara världens lyckligaste människa på jorden i just den studen jag kliver av planet och tar mina första trevande steg på american soil. För att sedan bara ställa mig helt still och ta in mina första intryck då jag kliver utanför flygplatsen. 
Samtidigt som jag i sinnet vet att jag har en hel taxifärd till hotellet fylld av "titta där!!!" och små uttbrott av förtjusning över allt jag ser som är det minsta amerikanskt. 
Hela initsiala intrycket kommer vara så överväldigande att jag inte kommer kunna somna första kvällen. Bara ligga  där och nypa mig i armen för att se om det verkligen är verklighet, om det är sant att jag - lilla jag från Örebro - faktiskt befinner mig i USA, i New York. Under två veckors tid, som kommer fyllas av inhalerande av atmosfären och känslan av att vara i New York. Med vetskapen om att mitt liv kommer påverkas av besöket in the city that never sleeps.

Ja ni, jag vet att jag kommer älska - och njuta av - varje sekund jag är där. 

Och jag VET redan nu att jag kommer vilja åka tillbaka, redan innan planet ens lyft från JFK.


Kommentarer
Postat av: Sanna

Alskling, jag vet preciiis vad du menar och precis hur du kanner. Det ar helt javla overkligt, jag sitter just nu mitt i smeten, mitt i sjalvaste new york och jag kan inte fatta att jag ar har.. det ar nog dom ord vi anvander mest har borta. Det finns SA mycket underbart med denna stad att jag inte vet vart jag ska ta vagen och jag vet att ditt huvud fullkomligt kommer explodera av upphetsning nar du antligen satter din fot dar pa times square, trust me on this one. Och folket ar helt underbart, alla vi hjalpa till! Ser du lite vilse ut en sekund sa fragar dom direkt om du vill ha hjalp, tycker dom att du har snygga skor eller dylikt kommer dom absolut fram och sager det. Det finns verkligen bara ett ord, overkligt! och jag vill verkligen inte aka hem, jag vill fanimej bo har.

Postat av: Angelica Lindvall

Du ger en träffsäker beskrivning av NYC, det känns som att vara med i en film när man är där. En underbar stad, jag måste tillbaka snart!! :)

2008-04-08 @ 09:47:58
URL: http://angelica1987.blogg.se
Postat av: sara

ärligt.. jag kände din entusiast i hjärtat när jag läste. Fick nästan en tår i ögat, (men är nysminkad så kunde inte fälla den). Jag vet precis hur du känner. nästan iallafall. Jag gjorde inte min resa till USA bara för att, utan för att USA är det land som det faktiskt är. De kanske går in och trampar över folk lite var som men ändå... det är united states of america vi talar om - man får fälla en tår för det landet. GO FOR IT Fredrik,du är såååå värd resan.

2008-04-08 @ 09:50:07
URL: http://sarajoh.blogg.se
Postat av: Niklas

dito föregående kommenterare. jag älskar själv stan, till den milda grad att jag sedan många år följer ett baseball-lag därifrån, inklusive att åka och se matcher, mer slaviskt än jag någonsin följt ett allsvenskt fotbollslag.

på tok för många förstår inte hur unikt det faktiskt är att få uppleva ett annat land och en annan kultur, vare sig det är Helsingfors, New York, Caracas eller Harare.

Du gör det, och jag unnar dig varenda sekund av lycka innan, under och efter resan - det är alldeles för sällan man får höra av människor att de verkligen uppskattar allt som resande innebär.

PS Hade jag inte själv hatat att få "insidetips" av folk som tror sig upptäckt det ABSOLUT häftigaste man bara MÅSTE uppleva i New York hade jag säkert tipsat om nåt här - men jag har lärt mig att såna tips inte är i närheten av lika roliga som att få upptäcka allt, precis allt på egen hand.

(Och förresten - Mets förlorade ikväll, 2-5 mot Philadelphia. Men men, det är 156 matcher kvar. I år. Det är vad jag kallar säsong!)

2008-04-08 @ 23:10:27
Postat av: Fredrik

Sanna: åh, du får mig bara att vilja åka dit ännu mer darls! det verkar ju så SJUKT vackert härligt... Fan vad jag unnar dig det här :) take care! puss
Angelica: kan allt tro det är som en film faktiskt :) förstår att du vill tillbaka.
Sara: tack.. :) snälla ord och vad bra att folk verkar förstå mig iaf... ska verkligen njuta då jag är där!
Niklas: haha tack! :) jag känner mig faktiskt lite sugen på att sätta mig in i Baseballens förlovade värld.. Får se om jag orkar. Och ja, att resa är få förunnat. vi har det rätt bra i Sverige kan man säga, då vi ahr råd o resa runt i världen :). tack för bristen på tips ;) känns som att man vill upptäcka satden själv... Och haha ja.. det kan man kalla säsong!!!

2008-04-09 @ 22:37:55
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: caroline

jag ska åka till Ny 23/8.
Jag längtar skallen av mig, det har vart min dröm så länge jag kan minnas. jag är inte född för att bo i sverige, jag är född för att bo i manhattan !

2008-04-11 @ 22:02:40
URL: http://bzzbzzflugan.blogg.se

Du tänker väl kommentera?

Ditt namn:
Glöm för fan inte bort mig!
Din E-postadress:

Din hemsida:

Dina åsikter:

Trackback