Klarar du verkligen av att bli rik?

KRÖNIKA. Pengarna blir bara viktigare och viktigare i dagens samhälle, vem vill inte bli rik? Jag tror att så gott som alla vill bli rika och de som redan är rika vill bli rikare. Tyvärr har de som är lyckligt lottade förmågan att bli slarviga med pengar, de slösar bort dem. Vilket är otroligt synd, när det finns mycket som de kan göra istället med pengarna, frågan är om vi människor förstår den press som faktiskt kommer med pengar? Kanske gör vi det, men förmodligen inte.

I Amerika så lever varje amerikan på drömmen om att de kan bli rika, vilket faktiskt stämmer. Amerika är ett av de länderna i världen där man kan bli rik över en natt, för Amerika är ett kapitalist land. Har man bara flytet så kan man tjäna stora pengar. Men att hantera stora summor pengar är svårt, blir man för snabbt rik så kan pengarna lika gärna bli ett problem som kan ge dig ännu större problem och sätta dig i stora skulder. En man som fick uppleva detta var Donald Trump, en fastighetsmogul som var otroligt stor under 80-talet, men denne mannen lät sin dåvarande rikedom stiga honom åt huvudet. Under 90-talet gick han i konkurs, han var skyldig 99 olika banker som var belägna i flera olika länder ca 9 miljoner dollar sammanlagt.

Men han tog tag i situationen, gjorde ett åtgärdsprogram för sig själv och vände det hela, nu är han åter igen en av Amerikas mest framgångsrika byggnadsentreprenörer. Donald Trump lär pengarna gå honom åt huvudet, hans liv raserades av pengarna, men han fick en andra chans som alla kanske inte får. Han spenderar nu sina pengar med mer förnuft och använder sina pengar för att hjälpa de som är mindre lyckligt lottade. Nu lever han väldigt strikt och han lärde sig en läxa, nu vet han vad pengar är värda. Något som väldigt många som blir rika lite för snabbt inte vet. Eliten i samhället förlorar nog ofta perspektivet och värderingarna som vanliga medelinkomsttagare har. I tidningen Metro skriver den 16 april år 1999, Åsa Erlandson en artikel vid namn Girighet är en ständig källa till förakt. I den uttalar sig Thomas Brytting, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, på följande sätt: ”Risken är att den här eliten tappar kontakten med våra värderingar. För dem är en miljon ingenting, för oss innebär det ett helt nytt liv”. Detta är nog väldigt sant, de som har pengar vet inte vad värdet är tillslut, vilket är otroligt farligt.

Visst finns det rika människor som lever ett ”normalt” liv, trots stora tillgångar. En sådan person är Ingvar Kamprad, han lever inte överdrivet. Han lever precis som om han tjänade som en vanlig svensk medelinkomsttagare, han letar efter det billigaste och letar efter rabatter. Om detta är något som han gör för att han är allmänt snål eller om det är något han för att han vet hur lät pengarna kan ta slut, hur lät ett liv i lyx kan bli ett tragiskt liv på gatan, det vet inte jag. Men att han har kontroll på sina pengar är bra, för det finns alldeles för många som inte uppskattar sina tillgångar, det är synd att det finns sådana människor.

Sedan finns det dem som blir giriga, de som inte vill dela med sig över huvud taget, bara ha mer och mer. För har man en gång smakat den sötma som rikedom ger, vill man självfallet ha mer. Detta skulle man kunna kalle en sjukdom, ett ha begär. I tidskriften Etc, skriver i april år 1999, Dan Josefsson en artikel vid namn De rika är sjuka, där han berättar om hur rikedom kan bli en sjukdom. Han skriver: ”Jessie O´Neill är den amerikanska terapeuten som uppfann diagnosen ”affluenza”, ett begär efter pengar och rikedom. Den som drabbas av detta lever ofta sitt liv i känslomässig misär utan djupare mänskliga kontakter ens med den egna familjen, och hela tiden omgiven av ett ständigt växande materiellt överflöd.” Han fortsätter: ”Enligt Jessie O´Neill lider de allra flesta av USAs verkligt rika människor av den här störningen.” Det som tas upp är hur pengar kan göra en sjuk, vilket tydligen är väldigt vanligt bland USAs rika människor. Frågan är om det inte är precis lika vanligt bland Sveriges rika människor? Jag tror det.

Nu är ju frågan om jag, som nu har läst och vet om dessa faror med pengar vill bli rik? Klart jag vill det, för jag som många andra känner precis likadant. Inte skulle vi tappa greppet, men tyvärr sker det nog omedvetet, men förhoppningsvis så klarar man trycket som läggs på en i och med det att man har mycket pengar. För visst skulle livet bli mycket enklare i ett avseende, men mycket svårare i ett annat… Är det värt det? Jag vet inte…

//Fredrik


Kommentarer
Postat av: Spanskmannen

Intressant det där med pengar, det är ju faktiskt något som i princip ingen skulle tacka nej till. Ingvar Kamprad lär ju vara den coolaste svensken som finns! Han är inte snål, snarare ekonomisk och det är skillnad. Själv blir jag ofta anklagad för att vara snål utan att förstå varför. Bara för att jag hellre låter bli märkeskläder om jag kan spara ett par hundringar och gärna åker en kilometer extra till en annan affär som är billigare (Kan ju tillägga att jag inte varit pank sedan sommaren 1998). Tyvärr känns det ofta som att de flesta som är rika är sånna som inte förtjänar det och inte vet hur man ska bete sig som rik. Själv tänker jag bli stenrik! Vet inte exakt hur, men inte genom hederligt arbete den saken är klar!

Postat av: Fredrik

Jo, penmagr är some crazy stuff. Jag ska fan också bli rik. Och ja, jag är lite som dig, inte snålm, snarare ekonomisk. Man måste ju förstå att det ligger en skillnad i det... Pengar är i alla fall nödvändigt för att överleva, den saken är säker.

Må OTROLIGT bra

2006-04-06 @ 15:48:35
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Jakob

Bra artikel, kul läsning.

Du skriver dock "Visst finns det rika människor som lever ett "normalt" liv, trots stora tillgångar" om jag inte mins hel fel, i alla fall när det gäller USA så har dom gjort forskning under 90-talet på "rika" personer (personer som hade minst 1 miljon dollar).

Det visade sig att en väldigt stor majoritet av de som var rika var sådana människor som utåt sätt inte verkade vara så mycket rikare än andra.

Medan de som hade värstingbilar, största huset osv sällan var rika. Visst de tjänade oftast bra, men kollade man till förmögen het så var den obefintlig eller väldigt lite. Då dessa personer hade en tendes att så fort de ökade sina inkomster så ökade de även sina utgifter med minst lika mycket. Tex nu fick jag en stor lönehöjning då köper jag ett mycket större hur.

Planerar själv att skriva en artikel om just detta i min blogg i framtiden.

2006-07-31 @ 15:15:17
URL: http://www.hurjagblevrik.se
Postat av: Fredrik

Till Jakob:
Tack. jag är rätt nöjd med den. Så är det nog att många som vet avd det innebär att ha mycket pengar sparar och inte lever upp dem. De vet att de kan försvinna lika fort som de kom. Därför ökar de i9nte sin levnadsstandard så avsevärt. Sen finns det de som ökar sin levnadsstandard i takt med pengarna och på så sätt ökar utgifterna. Men de riktigt rika, alltså multimiljardärerna lever rätt normala liv. deras pengar finns i företag och investeringar.

Ser fram emot att läsa din artikel om detta. :)

Må FINT

2006-07-31 @ 15:59:05
URL: http://freddan888.blogg.se

Du tänker väl kommentera?

Ditt namn:
Glöm för fan inte bort mig!
Din E-postadress:

Din hemsida:

Dina åsikter:

Trackback