Fans - en bok av Fredrik Strage

Hur är det att vara ett fan? Vad gör ett verkligt fan? När övergår ens beundran av en person till ett sjukligt beteende? Hur kom ordet "stalker" till? Varför gör dessa personer detta? Hur reagerar kändisarna på sina fan? Musikrecensenten och författaren Fredrik Strage slog igenom med boken "Mikrofonkåt" för snart 5 år sedan, nu är han tillbaka med ytterligare en succé. I Fredrik Strages nya bok, Fans så får vi de inledande frågorna besvarade och mycket mer därtill. Vi får följa med i "stalkers" egna berättelser och vi får även andra mer eller mindre kända stalkerberättelser berättade för oss. Boken tar upp frågan kring fans och dess livsstil. I boken berättar bland annat Agneta Fältskogs kändaste stalker Gert van der Graaf om hur han kände och fortfarande känner inför sin idol, om deras relation och hans sida av berättelsen. Fans är en intressant och väldigt gripande bok, till det sättet att man omvärderar mycket som man trott och tänkt om så väl stjärnorna som fansen.

När man läser boken så märks det att Fredrik har lagt ner otroligt mycket tid på att ta reda på fakta och visa allt ur sitt rätta perspektiv. Han har följt med ett gäng Westlife-tjejer, Michael Jackson-fanet Jeanette till USA för att följa rättegången, Morssay-älskare på deras konserter och mer där till. Allt för att ge en så bra beskrivning som möjligt av fans och hur de tänker.

Att vara ett fan är något som de flesta stalkers var från början. men när deras beundran av en person eller grupp övergår till mycket mer, ett sjukt beroende och en fixering kring personen/personerna och dess privat liv som man går från att vara ett fans till att bli en stalker. Att stalka. Så heter det när en person förföljer och kränker en annans persons liv. I boken visar Fredrik flera sidor av fans och deras liv, vi får både följa de sjukaste av fans till de mildaste. Man märker snabbt hur sjuka personer kan bli av att beundra en person. Jag tycker att detta är intressant. Jag tycker att det är spännande att läsa om hur ett fan tänker och varför de gör vad de gör. Jag älskar att läsa reportage när de är som bäst. I den här boken är de som bäst.

Jag har inte kunnat slita mig, den har vart otroligt kul och intressant att läsa. Att kapitlet om Lena Nylén och hennes tro om att Evert Toube var sjukt kär i henne och bad henne om att bränna ner Sjösala är bland det mest intressant och bästa jag läst på länge. Att han på ett sådant bra sätt lyckas ringa in "Idoldyrkan" och dess följder är otroligt, Starge ska ha en eloge för det arbetet han har lagt ner på boken.

Bokens betyg: 4F av 5F
Min kommentar: Intressantare och bättre böcker får man leta efter. Läs den!

Information:
Titel:
"Fans"
Författare: Fredrik Strage
Förlag: Natur och Kultur
Antal sidor: 300
Utgiven år: 2005

//Fredrik

Kommentarer
Postat av: Babyfood

Fans är en underbar bok. Måste säga att jag nu blivit lite av Starge-fan.
Gillar också intervjun i slutet av boken..F. Starge intervjuar F. Starge.
Han bjuder verkligen på sig själv, skriver på ett intressant och roligt sätt, och väljer intressanta ämnen.
Nu måste jag bara få tag på "Mikrofonkåt". Hoppas bara att den är lika bra


Du tänker väl kommentera?

Ditt namn:
Glöm för fan inte bort mig!
Din E-postadress:

Din hemsida:

Dina åsikter:

Trackback