Nightswimming - REM

Detta är en låt som jag fullkomligt älskar. Den har allt, genialt pianospel, en av världens bästa sångröster, skickligt skriven text, ett underbart sound och framförallt är den som helhet genial.

REM som gjort den här låten bildades 1980 i Athens, Gerogia, USA av Michael Stripe (Sångare), Bill Berry (Trummor), Peter Buck (Gitarr) och Mike Mills (Bas). Jag skulle vilja säga att REM's geniala musik är till väldigt stor del influerad av gruppen The Byrds gamla musik. The Byrds som bland annat gjort (Hey Mr. Tambourine man). REM var och ÄR fortfarande ett av världens mest respekterade rockband, där jag skulle tro att respekten låg som högst någon gång i början av 1990-talet. År 1997 lämnade Bill Berry bandet på grund av personliga skäl och REM fortsatte som en tremannagrupp. Två av REM's största hits är; "Everybody Hurts" och "Losing my religion"

Låten "Nightswimming" kom år 1992 på deras album "Automatic for the people" (Som sägs vara den bästa plattan de gjort). Texten som är skriven av Michael Stripe var klar redan inför deras album "Out of Time" år 1991, men de hade ingen musik till texten, detta gjorde att låten fick vänta tills 1992. Det sägs att "Nightswimming" är den enda låten som har fått sin text skriven innan musiken kom till av alla REM's låtar.

Texten handlar om en vuxen man som ska nakenbada. Men som när han får syn på ett foto taget för många år sedan inser att han inte kan göra det, eftersom att tiderna förändrats sen han var ett barn. Vuxna kan ju inte visa sig nakna. Detta leder till att han tack vare det där fotografiet börjar tänka tillbaka på saker han gjorde och människor han kände back in the days. Och att på den här "quiet night" summerar och tänker tillbaka på alla dessa minnen han har av människororna från förr. Han drar i slutet av låten slutsatsen att de människorna han trodde att han kände  - då han var barn och kunde "nattbada" - inte alls är de som han trodde. Att han över huvudtaget inte alls känner dem.

Nightswimming - REM

Nightswimming deserves a quiet night.
The photograph on the dashboard,
taken years ago,
turned around backwards so the windshield shows.
Every streetlight reveals the picture in reverse.
Still, it's so much clearer.
I forgot my shirt at the water's edge.
The moon is low tonight.

Nightswimming
deserves a quiet night.
I'm not sure all these people understand.
It's not like years ago,
The fear of getting caught,
of recklessness and water.
They cannot see me naked.
These things, they go away,
replaced by everyday.

Nightswimming,
remembering that night.
September's coming soon.
I'm pining for the moon.
And what if there were two
Side by side in orbit
Around the fairest sun?
That bright, tight forever drum
could not describe
nightswimming.

You, I thought I knew you.
You I cannot judge.
You, I thought you knew me,
this one laughing quietly
underneath my breath.
Nightswimming.

The photograph reflects,
every streetlight a reminder.
Nightswimming deserves a quiet
night, deserves a quiet night.

Den här är enligt mig REM's bästa låt, av mig får den 5F av 5 möjliga

Varmast,
//Fredrik

Kommentarer
Postat av: Lisa

Michael Stripe är genialisk. En annan favorit är Daysleeper som dom släppte... 1997? 1998? Hursomhelst, REM är ett sånt band som man, när man fyllt 50, stolt kan säga att man lyssnade på när man var ung, och det är ju inte för många band man kan säga det om idag..

Postat av: Fredrik

Till Lisa:
Ja, Stripe är genialisk. Älskar honom för det. Och som du säger, man kommer kunna vara stolt över att ha lyssnat på REM... Det är typ, REM, U2 och Roling Stones man kan avra stolt över som band. Sen finns det ju även en del enskilda artister man kan vara stolt över... Men som band är det nog de tre...

Må KANON

2006-05-14 @ 14:55:55
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: danne

Jag har alltid haft svårt att fastna för R.E.M men ibland får de verkligen till det - som i den här dängan. Bra skrivet!

2006-05-14 @ 16:37:12
URL: http://writers-edge.blogspot.com
Postat av: Fredrik

Till Danne:
Ja, vissa av deras låtar är svåra.. om man säger så. Men den här är fan klockren. Älskar den. Tack, även om jag inte alls är i samma klass som dig!

Må FINT

2006-05-14 @ 18:43:30
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Lisa

Shiny happy people ger mig riktiga dopamin-kickar : ) det är märkligt, men jag blir aldrig så sugen på att kommentera som jag blir när folk skriver om musik! Sean Paul är långt i från REM, och hade det funnits medicin mot att min kropp blir alldels festryckig när jag hör Sean Paul så HADE jag tagit den.

2006-05-14 @ 21:10:19
URL: http://dorleen.blogg.se
Postat av: Fredrik

Till Lisa:
Visst vill man kommentera musik... haha Dopamin is the shit! haha Sean Paul är oändligt många mil ifrpn REM... Och jag kan förstå att du hade tagit medicinen haha...

Må KANON

2006-05-14 @ 21:48:17
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: v

HOHO BRA LÅT.. MERCI! :)

2006-05-14 @ 22:51:43
URL: http://adnav.blogg.se
Postat av: klara

hej sökte på born to run och fans (tror jag det var ungefär) och kom fram till din blogg. saken är den att jag skriver en uppsats om låten born to run och hur fans känner inför den, tolkningar, tankar, varför den är så bra etc. Skulle du vilja mejla mig lite tankar kring låten i veckan skulle jag bli mer än glad.

Mvh klara

2006-05-15 @ 12:18:23
URL: http://theroughlion.blogg.se
Postat av: Spanskmannen

Är inget stort REM-fan men den här låten var ju riktigt riktigt bra! Fast personligen föredrar jag Shiny happy people!

Ha det bra!

2006-05-15 @ 13:08:59
URL: http://spanskmannen.blogg.se
Postat av: Björn

Stipe har väl alltid varitt okej...REM osså...

2006-05-15 @ 14:57:47
URL: http://bjorntje.web-log.nl
Postat av: Fredrik

Till V:
You'r welcome!

Till Klara:
Självfallet! Jag älskar Born To Run. Skulle faktikst göra en liknande sak om den som jag gjorde nu om Nightswimming med REM... haha självfallet kan jag göra... det.

Till Spanskmannen:
Ja, den här låten är fan döbra. Och Shiny Happy People är också bra! :)

Till Björn:
Ja, givetvis!

Må KANON

2006-05-15 @ 15:43:07
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Fruda

jag avgudar R.E.M. de är mina största idoler. jag upptäckte dem inte förens 2003, när de släppte deras Best Of CD. sedan dess har det inte gått en dag utan att jag lyssnar på dem. jag har sett en konsert, har snart alla deras skivor och dvd:er. och just nightswimming är ju helt underbar, man blir så varm av den. kan ändå inte bestämma mig för någon favoritlåt direkt, alla är underbara på sitt eget vis. länge leve michael stipe!

2006-06-05 @ 15:37:16
URL: http://frullaaan.blogg.se
Postat av: Fredrik

Till Frida:
Jag älskar REM. Speciellt Nighstwimming. Det är min favorit :) Jag upptäckte dem också då, när de släppte det albumet :) De är kanonbra :)

Må FINT

2006-06-06 @ 15:16:13
URL: http://freddan888.blogg.se

Du tänker väl kommentera?

Ditt namn:
Glöm för fan inte bort mig!
Din E-postadress:

Din hemsida:

Dina åsikter:

Trackback