Vi är i EM - tack Lagerbäck, tack Sverige.


Zlatan Ibrahimovic var i strålande form igår mot danskarna. Bild:
Sportbladet 

Ja, så var Sverige klara (ja, det är vi) för ännu ett mästerskap - EM 2008. Helt otroligt. Ett litet land som Sverige tar sig till mästerskap efter mästerskap. Vi leder just nu kvalgruppen och ligger före länder som Danmark och Spanien. Inser ni hur galet bra det är?

Matchen igår kväll visar vilken potential Sverige har. Många röster gör gällande att allt annat än en vinst mot Danmark igår är dåligt, alltså att det krysset man fick mot danskarna är ett dåligt resultat.
Debila idioter säger jag till er.
Ett kryss mot Danmark är ett otroligt formbesked, speciellt om man såg matchen. Där det svenska landslaget faktiskt gav ett starkt formbesked. Ett Danmark med kniven mot strupen, inträngda i ett hörn - en vinst var ett måste.
Att möta ett sånt lag är livsfarligt.
Även om man har fördelar som hemmaplan och ett bättre lag.
Dessa två ovanstående fördelar hade Sverige igår och man tog emot gästande Danmark till Råsunda med de här fördelarna. Ett fly förbannat och framförallt revanschfullt Danmark.

Det märktes att danskarna ville vinna - var tvungna att vinna. De satsade frammåt och tvingade Sverige till att jobba mer i defensiven än i offensiven, inte minst genom att ställa upp med något som liknade ett 4-2-4 spel.  Det fanns inte mycket för Sverige att göra, än vad de gjorde. Nämligen anpassa sig. Vilket märktes i hur Anders Svensson i princip försvann på mitten. Vilket han fick mycket kritik för. Men det Anders gjorde - i alla fall i mina ögon - var att - tyvärr, men nödvändigt - offra sin offensiv för laget, för defensiven.

Och det gjorde han som sagt helt rätt i.
Tror det hade blivit jobbigt för Tobbe och backarna annars. Så vi ska vara tacksamma att Anders har den otroliga förmågan att uppfatta spelet som han har.
Även om Lasse Lagerbäck förmodligen hade en pinne med i det spelet. Men ändå, smart och bra av Anders.
Han har fått helt klart för mycket oförtjänt kritik mot sig.

Danskarna spelade med ett lågt och kompakt försvarspel från start till slut. Där de var som iglar på de svenska spelarna. Detta "tvingade" våra svenska backar till långa uppspel, dvs långbollar. Vilket vi kunde se matchen igenom. Morten Olsens taktik lyckades alltså mot oss, men det är just där jag vill poängtera hur starkt vårt svenska kollektivinriktade landslag är. Därför att även när Olsens taktik lyckades, så lyckades de ändå inte.

Förstår ni mig?

Det svenska landslaget är så starkt och säkra i sin egna taktik, sitt kollektiv och i sitt spelarmaterial att danskarna ändå inte lyckades, trots att de lyckades. Därför att även om Anders Svensson föll bort från offensiven, så hade vi Willhelmsson vars fötter utmanuvrerade danskarna med råge, vi hade en Zlatan i lysande form som lockade till många leenden från min sida. Vi hade en Linderoth som kämpade stenhårt i sin roll som defensiv mittfältare och hjälpte backlinjen. Samtidigt som Anders Svensson mest sprang som en galning mellan Daniel Jensen och Leon Andreasen. Vilket måste ha vart kvällens mest otacksamma uppgift, men nog så jävla viktig. Och som jag sa tidigare, Anders löste den på ett ypperligt sätt. Tillsammans jobbade de bort danskarna, även om de fick sina chanser på kanterna. Men bara det att Sverige hade en målvakt i Isaksson som storspelade och såg ut som att att han aldrig vart skadad, så gjorde det inget. Danskarna kanske skulle ha gjort två mål igår. 
Och svenskarna skulle nog ha gjort i alla fall fyra. Men båda lagen presterade istället inget mål alls.
Vilket gynnade Sverige.

Matchens förlorare var Danmark, matchens vinnare var Sverige.
Men hade inte Sverige spelat så bra som de gjorde igår, så hade det förmodligen sett annorlunda ut. Att det blev lika igår har vi att tacka Lagerbäck. Att det inte blev vinst igår har vi att "tacka" Danmark (framförallt Sörensen). Och att det inte blev förlust igår har vi att tacka det svenska laget.
Som ser starkare ut än någonsin.

Och till alla er som kräver Lagerbäcks avgång därför att vi inte vann igår vill jag bara säga; lär er fotboll. Lagerbäck visade sin biljans igår. Han tog ut rätt lag. Det har han gjort i princip varje gång. Så vida inte någon hävdar att alla Sveriges framgånger bygger på en osannlik tur, som tydligen då pågått sen Lasse började. Kanske borde han köpa sig en trisslott, om er lite smått debila teori stämmer.

Själv tycker jag att han kan spara pengarna. Då hans framgångar inte bygger på tur (visst, Sverige har haft tur i några matcher, men även otur i andra) utan i grund och botten bygger på en otroligt stor fotbollskunskap och skicklighet.
Inse det.
Vi ska till EM.
Och det har vi Sveriges spelare och framförallt en av de mest framgångsrika coacherna i Europa - Lagerbäck - att tacka för.

Tack.

Kommentarer
Postat av: ERICA

alla säger att han spelade grymt bra men såg inte matchen själv ^^

Postat av: visionsofjohanna

Zlatan är bäst! Jag har en ny blogg :) Kika in där :)

2007-09-09 @ 14:53:55
URL: http://visionsofjohanna.blogg.se/
Postat av: Patricia Klinteberg

Zlatan var grymt braa igår ;)

2007-09-09 @ 15:18:20
URL: http://klinten.blogg.se
Postat av: Anonym

zlatan är otrevlig

2007-09-09 @ 16:18:58
Postat av: Andreas

hahaha, fredde, fredde, fredde, dina tips inför fotbollsmatcherna slår ju aldrig in, oftast inte ens i närheten ;) du har för höga tankar om vårat stolta landslag och örebro ;)

2007-09-09 @ 19:49:51
URL: http://andreaskristoffer.blogspot.com
Postat av: visionsofjohanna

ja lika söt som mig, eller hur? ^^ haha!

2007-09-09 @ 20:21:11
URL: http://visionsofjohanna.blogg.se/
Postat av: Fredrik

Erica: han spelade bra =)
Johanna: han är grymt bra då han är i form :)Patricia: mm :D
Andreas: jag vet haha men är väl inte så seriös, utan vill mest överdriva lite. skulle jag vara seriös skulle jag ju tippa kanske 1-0. men det är inte lika kul.

2007-09-09 @ 22:53:28
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Pettan

Du hade läst gårdagens Sportbladet innan du skrev det här inlägget va? :)

2007-09-10 @ 10:30:39
Postat av: Fredrik

Pettan: läser ALLA tidningar. :)

2007-09-12 @ 12:49:06
URL: http://freddan888.blogg.se

Du tänker väl kommentera?

Ditt namn:
Glöm för fan inte bort mig!
Din E-postadress:

Din hemsida:

Dina åsikter:

Trackback