Utomjordligt bra Keanu


Keanu Reeves är iskallt bra i sin roll som Klaatu.

The Day The Earth Stood Still (2/5)
Regi: Scott Derrickson
I rollerna: Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Jaden Smith, Kathy Bates, John Cleese, Robert Knepper m fl.
Biograf: Filmstaden

"Dör jorden, dör ni. Dör ni, överlever jorden.". Det är så utomjordingen Klaatu (Keanu Reaves) uttrycker det problem som jorden står inför, i remaken av den gamla sci-fi klassikerfilmen med samma namn. Hela filmen kretsar kring Klaatu, som anländer till jorden i ett jättestort klot, för att övertala oss människor att sluta skada miljön. 

Hans ankomst tas med stor misstro. I rädsla för att detta är starten på en fientlig och massiv invasion av jorden så går jordborna in i försvarsläge och tar varelsen från rymden till fånga. Något som går sådär. Efter hjälp från Dr Helen Benson (Jennifer Connelly), som är övertygad om att han kommer i fred, lyckas Klaatu fly. Och jakten på den förrymda utomjordingen är i full gång.

Under tiden som han ska starta räddningsprocessen för jorden, som innebär slutet för den männsllighet som under så många år har misshandlat jorden, så försöker Dr Benson övertyga Klaatu om att vi människor kan ändra oss. Att vi kan rädda jorden. Bara vi får chansen.

När filmen är slut så säger en ung kille bakom mig i salongen;
- Vilken dålig film, fattar inte ens vad den ville säga.

Riktigt så svårt var det inte att förstå vad de ville ha sagt med filmen. Detta är egentligen bara ytterligare en film i raden de senaste åren som vill visa oss hur dumma vi är mot vår jord.

Budskapet - att vi ska skärpa oss och tänka på miljön - är ju bra, givetvis. Men utöver budskapet har inte filmen mycket att ge och den blir aldrig riktigt så spännande och actionfylld som man förväntat sig. Dessutom stör man sig egentligen bara hela tiden på Jaden Smiths (son till Will Smith) överspelande och riktigt usla insats i - enligt min mening onödiga och överflödiga - rollen som den missförstådda sonen Jacob Benson.

Men Keanu gör en utomjordligt bra insats, vilket håller upp betyget på filmen. Dock ska det sägas att om man redan sett filmer som "The Day After Tomorrow" och "The Happening" så kan man nog lägga pengarna på annat än att lösa biljett för en stund med denna i biomörkret.

Kommentarer

Du tänker väl kommentera?

Ditt namn:
Glöm för fan inte bort mig!
Din E-postadress:

Din hemsida:

Dina åsikter:

Trackback