Australia är storslaget drama med extra allt.


Som varandras raka motsatser så skapar Nicole och Hugh magi.


Australia (3/5)

Regi: Baz Luhrmann
I rollerna: Nicole Kidman, Hugh Jackman. Bryan Brown, Brandon Walters, David Gulpilil och Essie Davis
Biograf: Filmstaden
---

Det är inget dåligt projekt han tagit på sig, den gode Baz Luhmann. Australia är en enda stor uppvisning med extra allt. Och lite till. Det märks att Australien-sonen vill ge sin publik cirka 2 timmar och 45 minuter av storslaget filmatiserande av hans hemland och dess historia.

Filmen börjar med att aristokraten Lady Sarah Ashley (Nicole Kidman) lämnar England för att söka efter sin man som rest ned till Australien, där han skulle sälja familjens gård - vid namn Faraway Downs - och tillhörande mark. En mark lika stor som ett mindre land. När hon anländer hittas hennes man död och alla bevis pekar på att det är aboriginkungen George som ligger bakom dådet. I alla fall om man ska tro den lokala storfräsaren King Carney (Bryan Brown), som är den största bokaskapsfösaren i området. Och dessutom mannen som lagt ett anbud på Faraway Downs. Gårdens boskapsfösare och förman Fletcher är inte sen att stämma in i anklagelserna mot aboriginerna, som han utan vidare framställer som skurkar och banditer. Något som får honom avskedad, när han inför ögonen på Sarah misshandlar en liten aboriginpojke vid namn Nullah (Brandon Walters). Sarah tar snabbt pojken under sitt beskydd på gården.

Men nu står hon där utan förman och boskapsfösare som kan fösa hennes hjord på 1 500 kreatur till Darwin. Det slutar med att hon tar den grovhuggna och lokalt hatade cowboyen Drover (Hugh Jackman). Tillsammans blir de tvungna att få fram hjorden till Darwin, innan militären - som ska köpa djuren för köttproduktion till armén - tecknar avtal med King Carney. På den långa vägen möts de av hinder och faror, som de måste tampas med. Dessutom dras Australien in det stundande Andra Världskriget.

Så väl Nicole som Hugh lyfter filmen med fantastiska rolltolkningar. Dessutom Baz låter inte spara på frunktansvärt vackra bilder av det australienska landskapet, varvat med knivskarpa farger, närbilder och vinklar.Tyvärr känns det som att han i sin iver att få fram hela australiens historien, med krig och behandlande av urinvånarna, tar på sig lite för mycket. Trots filmens längd stressas många viktiga och intressanta moment i historien. Kanske borde han ha komprimerat filmens spann lite och fokuserat på en linje. Men trots detta är Australia en mäktig film med precis allt man kan tänka sig. Och lite till.


Kommentarer
Postat av: Anonym

en riktigt fet film alltså, extra allt.jag tyckte ändå den var märklig på något sätt, kanske lite som du sa om att den lämnar vissa spår för att plötsligt gå in i något annat.fotot i filmen är ju riktigt vasst.

Postat av: Fredrik

Anonym: ja, fotot är underbart fint gjort :) men som sagt, lite stressat i vissa moment med handlingen...

2009-01-11 @ 16:06:28
URL: http://freddan888.blogg.se/

Du tänker väl kommentera?

Ditt namn:
Glöm för fan inte bort mig!
Din E-postadress:

Din hemsida:

Dina åsikter:

Trackback