Jan Björklund är en inkompetent motarbetare av möjligheten till kunskap!

Läste precis att det nu är på gång med vad man hört rykten om ett längre tag. Jag pratar så klart om att man tar bort rätten till att läsa upp sina betyg på KomVux om man redan har ett godkänt betyg.

Visst, initsialt låter det självklart.
Men! Tillåter man sig en andra tanke i frågan så bör man inse hur detta egentligen motarbetar kunskapsnivån i Sverige. Borde vi inte sträva efter att hjälpa alla som vill lära sig mer? Jag tycker det. Kunskap kan vara en räddning för massor med människor.

Man hävdar att det kostar samhället massor med pengar att ha folk som läser upp sina betyg på KomVux. Men ska inte utbildning kosta då? Vi vill väl ha en så utbildad befolkning som möjligt? Dessutom tror jag vi spar in pengar på att hjälpa de som inte har så bra betyg att få bättre, så de kan få sina drömjobb eller i alla fall ett bra jobb. Annars är ju risken stor att de faller in i arbetslöshet och kriminalitet. Och DET kostar samhället mer.

Ett av huvudargumenten är att elever ska inse vikten av gymnasiet och ta tag i studierna redan då, istället för att "sitta och lata sig". Visst finns det elever som sitter och latar sig, kastar bort sin studietid på gymnasiet och fullkomligt skiter i sin utbildning. Men det finns precis lika många som fösöker men kanske inte är mogna nog för studier. Människor mognar i olika åldrar. Och att säga att något man gjorde som 16-18-åring ska få förstöra hela ens framtid är ju befängt.

Nu får ju de som har IG läsa upp sina betyg fortfarande, vilket är bra. Men de som har G kommer alltså inte längre ha rätt att delta i undervisningen för att få läsa upp sina betyg. De ska på egen hand kunna tenta upp dem.

Jag tror inte på idéen att tenta upp betyg på egen hand då många människor behöver stöd och hjälp från lärare. Man försvårar för fok genom att göra på detta sättet.

Jag ska ta ett exempel på hur de här nya reglerna kan slå hårt mot människor.

Anna går i tvåan på gymnasiet. Hon gör bra ifrån sig. Har bra betyg och sköter sig. Anna har lite svårt i skolan, men får stöd och hjälp av lärarna, så hon ligger på VG i många ämnen.
Annas mamma går bort i cancer i slutet av tvåan. Hela Annas värld rasar samman och hennes familj går genom en stor tragedi. Med stöd och hjälp lyckas Anna ändå ta sig igenom skolan med G i de ämnen som hon pga den här krisen höll på att få IG i.
Anna tar sig sakta tillbaka efter mammans bortgång och märker plötsligt att hon vill läsa på universitet. Men hennes betyg är för dåliga för att hon ska ha en chans att ta sig in. Högskoleprovet har hon testat och det lyckades hon inte göra tillräckligt bra på.
Hon vill nu läsa upp sina betyg på KomVux. Men får inte det. Eftersom att hon har G i sina ämnen. Och man måste ha IG för att få läsa upp dem.
Anna försöker nu på egen hand tenta upp sina betyg, men eftersom att hon har svårigheter och behöver stöd och hjälp av lärare så går inte detta något vidare.
Jan B säger att Anna kan hitta och anlita en privatlärare. Men detta har Anna och hennes familj inte råd med.  

Anna tvingas nu inse att hon inte kommer att kunna höja sitt betygssnitt. Och hennes drömjobb är omöjligt att få.
Allt detta pga att hon i gymnasiet genomgick en svår familjekris. Hennes mamma gick bort.
Nu är hon av Jan Björklund dömd att inte få chansen att lära sig mer, utöka sina kunskaper och kanske jobba med något som hon verkligen brinner för.

Anna kanske hade kunnat bli Sveriges främsta ekonom, journalist eller vad det än må ha kunnat vara. Men nu pga Björklunds fullkomligt idiotiska förslag att hämma människors chans att utbilda sig så kan Anna inte jobba med det hon vill.

Det jag vill ha sagt med detta är att man MÅSTE ha någon form av mänsklig syn på allt. Det Björklund gör nu är att sabba oerhört många lovande ungdomars framtid. Det kan hända vad som helst under ens gymnasietid som gör att man inte får det betyget man kanske hade kunnat få.
- Familjetragedier.
- Orättvisa lärare.
- Inkompetenta lärare.
- Omognad.
- Missade provreslutat pga av personliga incidenter.
- Att man inte fått det stöd och hjälp av skolan som man kanske behövde. 
Osv.

Varför ska vi stoppa alla människor som inser att de VILL studera vidare på universitet, men inte kan pga gymnasiebetygen?

Vill vi inte att folk som vill studera på universitet ska få göra det?

Hämmar inte ett sådant här förslag vår befolknings utveckling och kunskapsnivå?
 
Rätta mig om jag har fel, men har inte vår kära finansminister Anders Borg själv en gång i tiden nyttjat KomVux? Hade han inte fått göra det kanske han ALDRIG hade blivit finansminister. Sen vad man tycker om det är en annan sak.

Tyvärr ser jag fler risker med Björklunds förslag. Exempelvis kan detta leda till att de som ser att de bara kommer få ett G istället skiter i det och se till att få ett IG. För då kan de läsa upp det. 
Detta kommer försämra reslutaten för den svenska gymnasieskolan. 

Ne. Jag trodde inte Sverige skulle bli ett land där vi slår ut svaga och stoppar människors möjlighet till högre utbildning.

Men tydligen.

Jag blir uppriktigt sagt arg när jag tänker på vad Björklund håller på med. 
Det han borde göra är att sätta in mer resurser i skolan i ett tidigare skede så att folk inte behöver läsa upp betyg på KomVux.
Istället straffar han nu flera tusen människor för något de gjorde som ungdomar under tre år av sitt liv. Eller något som de inte ens kanske kunde rå för.

Detta förslaget är ett slag i ansiktet på alla som i ett senare skede av livet inser att de vill lära sig mer. Sverige har länge varit ett land där möjligheten till utbildning och kunskap vart en självklarhet.
Men inte längre. Allt är svart eller vitt och en andra chans är inget Alliansen tycker folk har rätt till. Missade man sin chans så är det kört.
Känns som ett väldigt humant synsätt.
Inte.

Tanken om ett livslångt lärande är inget för Jan och Co. Det kostar tydligen för mycket.

Som sagt, jag blir arg och ledsen.


Kommentarer
Postat av: Niklas

Välformulerat och 100% sant. Jag har alltid avskytt karln, till den milda grad att jag funderade på att försöka kryssrösta in honom i EU-valet för att i bästa fall få landsförvisa puckot till Belgien, även om det skulle innebära att rösta på Fp. (Jag sjönk inte så lågt.)Han har empati som en åsna och han drömmer sig dagligen tillbaka till sin officerskarriär där det mest utvecklade sättet att forma och hjälpa unga människor var att skrika dem i ansiktet. Jan B är för Svensk utbildning vad Donald Rumsfeld var för Irakisk byggnadskonst.

2009-06-16 @ 19:00:28
Postat av: Fredrik

Niklas: Ja, han är verkligen inkompetent.

Skönt att fler instämmer i mina åsikter om Jan B :)


Du tänker väl kommentera?

Ditt namn:
Glöm för fan inte bort mig!
Din E-postadress:

Din hemsida:

Dina åsikter:

Trackback