"100 Höjdare: Sveriges Roliagste Ögonblick Genom Tiderna"

Två killar skriver 2003 en succébok om hur det var att växa upp i DDR Sverige. Samma herrar fick 2004 för sig att skriva en ny. Denna gången listar de i boken Sveriges 100 roligaste ögonblick. Samma ögonblcik som de har visat i deras TV program "100 Höjdare" på Kanal 5. De har väldigt enkelt valt att kalla boken för "100 Höjdare: Sveriges Roliagste Ögonblick Genom Tiderna". Herrarna som ligger bakom detta är självfallet Fredrik Wingsson och Filip Hammar, humorduon som möttes på Aftonbaldet för ca 10 år sedan och har sedan dess vart oskiljaktliga. Herrarnas förra bok var som sagt en braksuccé. Inga förändringar här, även "100 Höjdrae" är en succé.

Boken listar alltså Sveriges 100 roligaste ögonblick genom tiderna. Till varje plats finns det en tillhörande text, där de berättar och resonerar kring ögonblicket. Att killarna har gjort denna humorristiska bok med stort engagemang märks. Den researche som ligger bakom boken lyser igenom, de har verkligen lagt ner tid. Dessutom låter grabbarna de olycksaliga själarna som ufförde höjdaren komma till tals. Somliga vill, andra inte.

Deras lista bjuder på storslagna ögonblick. Allt från hur Lill Babs framställs som ett luder i "Här är ditt liv" med Lasse Holmqvist år 1983, till hur kungen gör det ödesstigra misstaget att slänga ur sig: "Kära Örebroare", när han ska adressera folkmassan i Arboga, inte i Örebro, utan som sagt i Arboga. Dessa ligger på plats 81 respektive 11. Killarna får med deras lysande sätt att förklara och uttrycka sig i ord boken att bli så väl läsvärd som skickligt skriven.

Som ni kanske förstår, lockar boken till många skratt och i vissa fall minnen. Att man inte kan slita sig från boken är absolut ingen konstig företeelse, man vill inte sluta läsa. Som läsare vill man fortsätta, veta vad som är nästa höjdare, hur de beskriver den och hur de resonerar kring den. Filip och Fredrik lyckas få läsaren att bli intresserade i händelserna. De är inte rädda för att uttrycka sig i boken, det är inget som gömms eller läggs åt sidan, allt kommer fram. !00 Höjdare är helt enkelt en höjdarbok!

Bokens betyg: 4F av 5F
Min kommentar: Roliga, skön och framförallt bra skriven bok som lockar dig till massor av skratt. Rekommenderas starkt.

Information:

Titel: "100 Höjdare: Sveriges Roliagste Ögonblick Genom Tiderna"
Författare: Fredrik Wikngsson och Filip Hammar
Förlag: Albert Bonniers Förlag AB
Antal sidor: 359
Utgiven år: 2004
Kategori: Humor

//Fredrik

Kommentarer

Du tänker väl kommentera?

Ditt namn:
Glöm för fan inte bort mig!
Din E-postadress:

Din hemsida:

Dina åsikter:

Trackback