Teddy Lucic - ett fenomen som till slut blev de stora matchernas man

Teddy Lucic.
Teddy Mark Sime Lucic.
Ett fenomen.
En man utan dess like som började sin berg- och dalbana-karriär i lilla Lundby IF för att nu avsluta den i BK Häcken?
Kanske. Man vet aldrig så noga med Teddy.
Teddy har vart given i Sveriges landslagstrupp under en lång tid, trots många misslyckade säsonger i stora europeiska klubblag som Bayer Leverkusen, Leeds United och Bologna.
Dessutom står hans namn lika ofta med på pappret över den trupp som ska med till mästerskapen eller till stora matcher.
Något som Teddy’s gamla lagkamrat i Bayer Leverkusen, Bernd Schneider, i det Tyska laget konstaterade;
- Även om han inte spelade hos oss spelade han regelbundet i svenska landslaget även då.
Hur kommer det sig?
Jo, Lucic gör ALLTID en bra match i Svenska landslaget. Detta vet förbundskaptenerna.
Nu mer ifrågasätts inte Lucic vara eller inte vara i landslaget. Nu anses han vara en av Sveriges viktigaste spelare. En riktig klippa där bak i mitten som håller rent tillsammans med Mellberg.
En nyckelspelare.

Teddy har även fått spela en hel del på vänsterkanten i landslaget, detta i brist på andra att placera där. Men Teddy gör sig bäst där han är Gud.
På mittbackspositionen. Den han spelade till sig under 2004. Där han gör brytning efter brytning och nick efter nick lika klockrent varje gång. Han hörs inte, syns knappt men likt väl finns han där och städar undan i sista stund, precis innan det olyckliga händer.

Han är som en skyddande ängel.
1996, 23 år gammal, var han av de lyckligaste änglarna i Sverige. Han hade nyss vart med och hjälpt sitt IFK Göteborg till att bli svenska mästare.
En merit som väger tungt.
Likaså att han redan 1994 följde med Sverige till USA. Där skaffade han sig viktig erfarenhet och har sedan dess vart med i mästerskap som VM 2002, EM 2004 och nu VM 2006. Dessutom med 18 U21-landskamper och hela 83 A-landskamper i bagaget vet Lucic vad som gäller.

Han är en rutinerad räv som kommer att spela en viktig roll i det här världsmästerskapet, där han, Nicklas Alexandersson och Henrik Larsson är de tre äldsta i truppen.
Tillsammans är de 101 år. Slänger man till Allbäck som är året yngre än Lucic är de 133 år tillsammans.
133 år av erfarenhet.
Samtliga fyra i startelvan.
De över 30 utgör alltså ca: 30 % av den spelande elvan.
Intressant.
Tillbaka till Lucic.
Många spelare har ifrågasatts under de senaste åren, sedan VM 2002.
Men inte Lucic.
Han märker man inte av (och ifrågasätts därför inte?). Han är genial. Likt Larsson, gör sitt jobb. Sliter massor i det tysta och syns knappt.
Kanske är det detta som uppskattats av landslaget.
Av svenska folket.
Av svenska klubbar.
Men inte i klubblagen utomlands.
Var han för tyst där? Passade han inte in? Var han för svensk? Hur som helst så vet vi alla att Teddy fick uselt lite speltid och spenderade mycket tid på bänken. Kanske såg inte tränaren honom, där han slet i det tysta.
För tydligt är att under sina år i Europa ansågs  inte Lucic vara de stora matchernas man.
Men här hemma i Sverige, där en tyst och kämpande Lucic uppskattas ÄR han de stora matchernas man. Utan honom mot England i tisdags skulle vi ha förlorat med säkerligen 10-0.
I den matchen var Lucic en solklar 11:a i mina ögon. På en skala där 10 är högst.

Alla snackar om Zlatan, Ljungberg och Henrik. Men ett anfall utan någon kung i försvaret kommer inte långt.
Jag vågar påstå att utan Teddy, tar Sverige inte VM guld i år.
Ni hörde vad jag sa. Med Lucic i startelvan tar Sverige…
Låt oss inte jinxa det.
Låt oss luta oss tillbaka och verkligen beskåda Lucic mot Tyskland på lördag. Inse hur viktig han är, hur stor han är, hur vackert göteborgskt skön han är.
Den där Lucic.
Mannen som till slut blev de stora matchernas man.
Fenomenet Teddy Lucic.

Varmast,
//Fredrik

Foto: Bilbyrån (Sportbladet) Klicka på bilden för källa och direktlänk!

Kommentarer
Postat av: Ally

Hyllning till Teddy - I like! :) Är inte särskilt förtjust i Mellberg dock... haha, älskade kommentatorns kommentar angående Mexicanen som råkade få hands inom straffområdet i Portugal-Mex matchen igår: "Han gör en Mellberg, han GÖR en Mellberg!" :D haha klockren.

Postat av: Fredrik

Till Ally:
Lucic är min favorit tillsammans med Henke och Ljungberg. Haha, ja, det avr en skön kommentar. Själv ahr jag inget emot Mellberg, tycker han löser det bra, det är mycket press på honom... dels för att han är kapten, dels för at han tar stort ansvar i området vilket gör uppgiften större för han. Vi har ändå ingen som är bra nog att ersätta honom... Dessutom tycker jag ahns VM hittils har vart bra... :)

Må VACKERT

2006-06-22 @ 17:58:55
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Pettan

Du hittar en intressant artikel om bl.a. Teddy Lucic i nr 5 av Offside som kom ut för nån månad sen eller två. i det numret, som är deras VM-special, så får man läsa om Teddys ungdomstid i Lundby, även Henkes o Chippens ungdomstid.

Läsvärt (som det mesta i Offside är)

Trevlig midsommar.

2006-06-22 @ 19:33:07
URL: http://pettannilsson.blogg.se
Postat av: Fredrik

Till Pettan:
Trevligt! Det ska jag kolla upp. Har en kompis som har ALLA Offside, därav slipper jag införskaffa dem haha :)

Trevlig midsommar på dig också!

2006-06-22 @ 19:39:30
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Spanskmannen

Teddy gör INTE bara bra matcher i landslaget. Minns bl.a. med fasa matchen mot Bulgarien 2004 där Teddy hade en skräckhalvtimme innan han blev utbytt. Teddy vinner väldigt mycket på att det är låga förväntningar på honom. Hans karriär på klubbnivå har varit rent ut sagt bedrövlig och Häcken är ju typ den första klubb han blivit ordinarie i. Vad väntar man sig av en kille som ätit bänk hela karriären? Ingenting. När Teddy sen går in och inte alls är så pjåkig så höjs han till skyarna och folk börjar snacka om honom som nåt fenomen som aldrig är dåligt i blågult. Jag har aldrig förstått dealen med Teddy Lucic.

MEN, jag ska också tillägga att jag inte har någonting emot Teddy Lucic. Han är precis som Zlatan, en okej fotbollsspelare som fått ett väldigt stort värde för något han inte gjort. I dagsläget är Teddy Lucic den enda svenska mittbacken som är i närheten av internationell klass. Att göra både sitt eget och Olof Mellbergs jobb som Lucic gjorde mot England var föredömligt. Han får inte bli skadad! I jämförelse med Mellberg ser alla spelare ut som kompetenta mittbackar. Den mannen borde raka sig och skaffa sig ett jobb!

2006-06-23 @ 17:08:47
URL: http://spanskmannen.blogg.se
Postat av: Fredrik

Till Spanskmannen:
Jo, det är kalrt han gör dåliga matcher han också. Men detta ÄR otroligt sällan, nästan obefintligt alltså. Tycker nästan du går lite hårt åt honom, faktiskt. Utan Teddy tar vi inget guld (sen om vi gör det med honom är en annan fråga...). Mellberg tycker jag ahr avrt väldigt stabil i den här tureringen... Inget emot honom... Men alla som vill ha Zlatan i starten mot Tyskalnd är galna. Han är ju värdelös just nu... Allbäck är i form så honom SKA vi köra med. Sen tycker jag att ISaksson också är given. Shabaan är ett skämt att han ens tas upp. Visst han höll nollan mot T&T. Men det avr ett skott... vänta två. ett tog han och den andra höll på att gå¨in, men tog i ribban. Nä, Isaksson all the way. Hoppas vi vinner mot Tyskland :)

Må FINEMANG

2006-06-23 @ 21:29:27
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Spanskmannen

Lucic är en skicklig back, men som sagt han vinner mycket på att folk inte förväntar sig att han ska vara såhär bra. Olof Mellberg är den enda som kan konkurrera med Zlatan i kategorin "lagets uslaste form". Sedan kvalmatcherna i höstas har såväl Zlatans som "Melles" bra matcher gått att räkna på en hand. Han agerar med en osäkerhet som jag inte kan begripa vart den kommer ifrån, och mot England såg han ju ut som en knattespelare när Rooney kom farande. DÅ kändes det ruskigt bra att ha Lucic :)

Shabaan lär ju inte bli aktuell för spel, men det är ju tur att han finns som back-up. Garanterat det säkraste och mest meriterade valet!

2006-06-24 @ 01:29:54
URL: http://spanskmannen.blogg.se
Postat av: Fredrik

Till Spanskmannen:
Lucic är en back som inte kommit till sin fulla rätt. han borde ha avrt en storback i ett stort lag nu. Men jag ahr höga förväntningar poåp Lucic. Jag ser honom som Sveriges bästa back... :)

Shabaan tycker jag känns mest rutinerad som ersättare,. men är han så bra? Han avr ju inte ens förstamålvakt i sin klubb.... och ahr kanppt spelat matcher på den här sässongen.. Alvbåge har ju mer spelerfarenhet... tycker jag... jag tycker även att Alvbåge är bättre måövakt... men det är min åsikt.

Må FINT

2006-06-24 @ 12:25:10
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Spanskmannen

Eller så är det helt enkelt så att Lucic petats i alla sina klubbar för att han inte varit bra nog. Ofta hamnar svenska proffs i "fel" klubbar som t.ex. Anders Svensson och Marcus Allbäck, men så kan ju inte vara fallet med samtliga svenskar som misslyckats utomlands. Tror helt enkelt att varken "Alex", Linderoth, Lucic mfl. hållit måttet.

Angående Shabaan så är det inte så mycket att diskutera egentligen. Jag vet att du gillar Alvbåge, gammal ÖSK'are, men Shabaan har spelat i ligor och turneringar som Alvbåge aldrig kommer att bli bra nog att spela i. När det gäller matcher så har Shabaan spelat samtliga ligamatcher i år (lika många som t.ex. Lucic före VM). Alvbåge spelar ju i Danmark vars liga återstartar i mars och slutar i Maj. Så jag har svårt att se att hans matchform skulle vara bättre.

2006-06-24 @ 23:43:28
URL: http://spanskmannen.blogg.se
Postat av: Fredrik

Till Spanskmannen:
Jo, måttet har de nog hållit, men klubbens spelstil ahr nog inte passat dem. Lucic hamnade ju tyärr på bänken för att det kom en "bättre" vack.. och tog hans plats. Shabaan är en bra målvakt inget snack om saken. emna tt han platsar i en VM-trupp tycker jag inte. En målvakt behöver hela tiden vara en regelbunden spelare, det behöver inte Lucic som spelare... han kan ändå prestera.
Den danska ligan är bättre än norska. Alvbåge kommer faktiskt att ta klivet till ett proffsliv. Det tror jag inte att det finns ett enda snack om saken om. Han är duktig och har talang. Jag vet. jag ahr följt honom sen hans tid i Västra Frölunda. I ÖSK var han BRA. I IFK bänkades han. IFK höll på att förstöra hans karriär... tyvärr. Nu i danmark ahr jag tittat på nästan alla hans matcher och han är otroligt bra, han har klarat matcherna mot både FCK och Bröndby BRA ... Så jag tror och tycker nog att Alvbåge kommer bli en stor målvakt.

Må FINEAMNG

2006-06-25 @ 11:08:45
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Spanskmannen

Jo, men du kan ju inte jämföra Shabaan och Alvbåge om du bara har sett en av dom. Shabaan har haft en lång skadeperiod men har nu startat om i Fredrikstad. Han är given förstamålvakt och spelar ligamatcher varje vecka, precis lika ofta som Alvbåge. Alla spelare, även Lucic, behöver spela regelbundet men är det någon som kan ta ett avbrott bättre än någon annan så är det faktiskt en målvakt, eftersom saknaden av matchtempo inte blir lika påtaglig för en målvakt.

Jag hoppas att Alvbåge blir en stormålvakt i framtiden. Han har ju oturen att vara ganska jämngammal med Isaksson så någon förstamålvakt lär han inte bli. Men jobbar han hårt kan han säkert ta reservplatsen från Shabaan. Han är äldre, mer erfaren och ligger på samma nivå som Alvbåge. Dock har Shabaan enormt mycket mer rutin från bl.a. Champions League och Premier League.

2006-06-25 @ 13:10:50
URL: http://spanskmannen.blogg.se

Du tänker väl kommentera?

Ditt namn:
Glöm för fan inte bort mig!
Din E-postadress:

Din hemsida:

Dina åsikter:

Trackback