De bortskämda ungdomarna hotar Sveriges framtid - föränding behövs!

KRÖNIKA. Svenska ungdomars bortskämdhet hotar vår framtid. Så är det. Ingen idé att ljuga om det eller dölja detta. Vi vet alla att Sverige största konkurrenskraft är att svenskarna är välutbildade.
Hur länge kommer vi kunna vara konkurrenskraftiga?
Inte särskilt länge till.
Svenska ungdomar vill inte utbilda sig. Det finns ingen motivation hos Sveriges ungdomar längre, de har allt…
Skolan är något dåligt. I ungars ögon.
Fråga en unge vad den tycker om skolan, då får du i 90 % (detta är jag som gissar) av fallen svaret att skolan är det värsta de vet.
Varför? Därför skolan tar en massa tid! Tid som kan spenderas på något roligare istället, på något då de inte måste anstränga sig särskilt mycket.
I Sverige skolkas det nästan mest i världen. För ungarna vill inte vara i skolan, de vill spela dator, fika och göra annat istället.
De har inget mål med skolan, de känner bara att skolan är något besvärligt som man lider sig igenom. De har ingen motivation att gå i skolan, inget mål med den.
Deras föräldrar köper dem allt som de vill ha. I dagens bortskämda Sverige där nästan varje hushåll innehar en dator.
Svenska ungdomar är bortskämda, de har redan allt.
Speciellt under uppväxten, visst vill en unge mycket hellre spendera tid framför ”sitt” X-box eller ”sin” dator – som deras föräldrar betalat för - istället för att spendera tiden i en skola där man endast får skriva, läsa och räkna…
Vems fel är detta?
Föräldrarnas?
Ungarnas?
Skolans?
Vems?
Det är allas fel.
Det är föräldrarna som skämmer bort sina ungar, det är ungarna som inte fattar att de måste skaffa sig ett jobb i framtiden, för att få jobb behöver man vara utbildad. Detta inser ofta inte ungar eftersom att deras föräldrar förser dem med så väl kläder som saker. Det är även skolan som tar upp för mycket tid i en unges liv.
Läxor. Varför finns läxor?
Från början var läxor något man gjorde om man missat något, för att komma ikapp de andra eller också var det ett straff. Idag är läxor något som ALLA får. Det SKA vara läxor i dagens skola.
Läxorna tränger in i ungarnas fritid.
Som skolelev vill man slippa skola hemma. Det gör man inte. Varje vecka har man med sig massor med jobb hem.
Klart skolan blir en ”fiende” om den inkräktar på ens privatliv.
Avskaffa läxor!
Ge barn och ungdomar deras fritid tillbaka. Detta skulle göra att de slapp känna att skolan är något jobbigt. Att skolan kväver dem och finns där hela tiden.
Skolkningen skulle minska, om man som elev visste att ens fritid var fritid. När man slutar för dagen behöver man inte tänka mer på skolan. Detta skulle skapa gynnsammare förutsättningar för, fler skulle komma tillbaka till skolan dagen därpå.
Att faktiskt få en fritid att göra allt det som man måste skolka för att få tid att göra.
Väldigt elementärt.
Självfallet är inte läxor den ensamma orsaken till att svenska ungdomar underpresterar och skolkar från skolan. Det skulle vara lite väl naivt att tro det.
Rent utsagt korkat!
Vi måste även göra om skolan som institution i det svenska samhället. Vad behöver vi kunna och vad behöver vi inte kunna. Skolan måste sålla i allt som vi ska lär oss.
Behöver vi kunna sy?
Behöver vi kunna alla Asiens städer i dagens samhälle?
Svaret är nej.
I dagens samhälle behöver vi enbart lära oss att söka reda på den här informationen. Varför ta upp en massa hjärnkapacitet på att lära sig sådant som vi knappast kommer att behöva använda oss av i det samhället vi lever i? Idag kan alla söka reda på information via Internet. Skolan behöver anpassas till det samhället vi lever i. Lär eleverna det som de behöver veta för att klara sig i samhället.
Vi är i 2000-talet. Skolan är fortfarande i 1900-talet, kring 1984 kanske. Förnyelse och anpassning behövs. Skolan måste anpassa sig.
För i grund och botten har de allra flesta ungar en positiv inställning till skolan från början, den är ju rolig. De lär sig varje dag nya intressanta saker. De träffar kompisar.
Skolan är en mötesplats människor emellan och utbytesplats av information.
Att enbart klaga på skolan är fel, vi måste även titta kritiskt på ungarna. Deras bortskämdhet förstör även den skolans roll. Dagens ungdomar vill inte anstränga sig, i skolan måste man göra det. De vill egentligen få allt serverat på ett silverfat. Som allt annat de har fått av sina föräldrar under sin uppväxt. 
Kläder, spel, leksaker och pengar.
Ungar klagar i onödan!
Maten i skolan är under all kritik, men inte är den så dålig så att det rättfärdigar att man inte äter över huvudtaget. Så dålig är den inte, det är ungars bortskämdhet som talar där. Det smakar inte som hemma, säger de.
Klart den inte gör!
Den kan INTE smaka som hemma… Men svält inte er själva bara för att den inte håller top kvalité. Ni får i alla fall mat, i andra länder får man inte ens mat i skolan…
Men visst måste maten förbättras. Att interner på Sveriges alla fängelser får bättre mat är skandal.
Barn och ungdomar borde prioriteras framför fängelsekunder. Plocka pengar från deras matbudget och lägg den på skolmaten så dess standard kan öka.
Men trots att skolmaten håller ganska dålig klass köper jag inte att man inte äter över huvudtaget, då är det något fel på människan om den avstår föda för att den inte passar, för att det är fisk och inte en köttbit.
Att flest barn och ungdomar äter då det serveras pizza och hamburgare är inte bra, fetman breder ut sig hos våra bortskämda svenska ungdomar. Att minst antal elever äter då det serveras fisk är inte heller bra. Vad är det för fel på fisk?! Bortskämdheten talar igen. Fisk anses som dålig mat.
Det är synd. Fisk är bra. Fisk är nyttigt.
Låt oss summera detta nu.
Den svenska skolan skulle bli bättre om man plockar bort läxor, lägger mer pengar på den, om elever inte var jävligt bortskämda och om skolan omprioriterar vad eleverna ska lära sig.
Det gäller att ändra ungars mentalitet när det gäller skolan och de gäller ändra lärares mentalitet när det gäller deras roll i skolan. En lärare måste anstränga sig och få med eleverna på vad den gör, den kan inte bara läsa ur en bok och sedan kräva att eleverna ska klara ett prov.
Då är en lärare helt fel ute!
Läraren måste engagera sig, göra saker som illustrerar och visar. Just nu sker en generationsväxling i skolan, de äldre försvinner och nya tar över. Detta är positivt, för nya lärare har en modernare och mer dagsaktuell syn på skolan och lärande…
I hopp om en förändring vad gäller den mentalitet som ungdomar har när det gäller skolan och dess syfte, samt en förändring av skolan i sig avslutar jag nu denna krönika. Hoppas den har lyft lite ögonbryn och kanske fått just DIG att reagera och tänka efter.
Hoppas Sverige kommer kunna fortsätta stoltsera med en av världens bästa skolor och några av världens mest välutbildade människor. 
Visst vill vi vara välutbildade?
”Be cool, stay in school” är kanske det lamaste jag hört, men det stämmer. Tänk efter, vad har inte skolan gett DIG? Kompisar, du kan läsa, du kan skriva, du kan för fan massor med saker som förenklar ditt liv. Se skolan som något positivt, kanske är den jobbig, kanske tär den på dig. Men ta dig igenom den, det kommer du inte ångra i framtiden. Det lovar jag.
Jag kanske har fel... men hoppas att jag inte har det...

//Fredrik

Kommentarer
Postat av: Jessica

Inte för att låta som mammas lilla präkitga flicka, men jag gillar faktiskt skolan. Den ger en vänner och kunskap vilket är otroligt viktigt. Maten är skit och man får, enligt min mening, avstå från att äta ifall man konstant hittar hårstrån i den. Visst, vi är bortskämda men samtidigt kan man inte tvinga i sig något som känns motbjudande. Bra krönika, det får säkert många att tänka om.
Ha det!

Postat av: Fredrik

Till Jessica:
Tänk om fler kunde tänka som dig. vad bra det skulle vara. Och om du hitatr hårstrån i maten fattar jag ju varför du inte äter, det är ju en sanitärolägenhet. har ni tagit upp detta med skolan+! Då får du med all rätt skippa maten, jag klagar bara på de som väljer bort mat abra för att det är något som de anser är dåpligt, som fisk, bara för att det är fisk så äter de inte... Jag tycler inte skolan är det roligaste, men inte dte tråkigaste... Har man en positiv inställning till den så klarar man den bättre.

Må Prima

2006-03-27 @ 17:52:36
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: J

The man has spoken,sug åt er av dessa värdefulla åsikter ungdomar,det har iallafall jag gjort.
det var en kille i min skola som hette Nils,han hade alltid för korta byxor och hade som dröm att bli en känd trädgårdsmästare(ja,han sa känd)iallafall,han blev slagen bara för att han hade en t-shirt där det stod "be cool ,stay in school" på,förståligt till en viss del dock.
men nils,han kommer igen,jag kan se det framför mig, vi andra bor fortfarande kvar i sthlm och lever på socialbidrag medan han lever i belgien nånstans och odlar fuxior.
vi får se hans ansikte på en kollosal bilboardtavla,han ser ner på oss,han behöver inte säga nånting för hans blick talar för honom
"hah!vem är det som har en ful tröja nu!"eller nåt liknande,varför en trädgårdsmästare hamnar på en bilboardtavla kan ju diskuteras.
det här blev ju ett helt värdelöst inlägg utan någon större koppling till ämnet.
men iallafall,suveränt skrivet,nu väntar vi bara på en bok av herr...Fredrik.
im cool,cause im staying in school,haha.

2006-03-27 @ 18:17:59
Postat av: Anna

Kunde inte sagt det bättre själv. I dagens läge kommer man knappt någonstans utan utbildning. I och för sig är inte jag rätt person att säga det då jag har 140 högskolepoäng och ändå är arbetslös...
Jag blir imponerad av att du skriver om ett sådant ämne när du själv är så ung som du ändå är. Stort tycker jag!!
Jättebra skrivet. Du låter riktigt arg idag!

Ha det bra

//Anna

2006-03-27 @ 19:16:55
URL: http://www.majsanna.blogg.se
Postat av: Fredrik

Till J:
Du ÄR alltid lika underhållande. Rolig som alltid. Du borde blogga. Du ÄR cool! Bok, jag vet inte riktigt vad den skulle handla om haha.. (För jag ahr ingen bok på G... ehh... haha). Jag är nöjd med den här krönikan, riktigt nöjd... jag vill inte låta präktig eller så, men de mesta jag säger är ändå sant.

Till Anna:
Du får nog ett jobb snart. Du verakr ju ha en skön personlighet, så jobb lär du få. Bra att du utbildat dig. Jo, jag might be ung, men av fan. kanske ser jag detta ur ett rätt så bra perspektiv och kanske ur ett mognare perspektiv än de flesta andra... jag vet inte. Jag är helnöjd - som Henke Larsson säger - med denna krönikan. Idag är jag lite arg hahaha...

Må BÄST båda två så klart

2006-03-27 @ 19:36:46
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: v

riktigt bra skrivet (AS ALWAYS BABE:P).. du måste varit very akriv på alla lektioner.. men visst du har misat lite .. och endel saker har vi delade åskiter om .. Kanske ser skolan här hos mig och hos dig inte likadana ut, men generellt gör de ju de..
men lärare behöver inte vara pur unga.. Av egna erfarenheter har de yngre lärare förstört, tyvärr satt stopp i endel elever.. höga krav osv..

Fettman är ett stort problem och kommer bli ännu större om vi inte gör nåt åt de.. Men även tvärtom.. Ätstörningar svält,anorexi växer också dock inget vi ser förrän det kanske är försent..

Jag kanske inte är den rätta personen att uttala mig då mina skoldagar skiljer sig från andra, men jag är i skolan för att lära mig, vissa dagr gör jag väl de andra inte.. skolan måste organiseras bättre och använda tiden EFFEKTIVARE.
OH.
men kort och gott fredrik, U rock!

2006-03-27 @ 20:39:32
URL: http://adnav.blogg.se
Postat av: Spanskmannen

Wow, skolan är ju verkligen värdelös. Och har bara sig själv att skylla. Jag tycker inte man kan lasta elever eller föräldrar, skolan gör ju väldigt lite för att bli rolig och något att se fram emot. Och som du säger, inte undra på att ungarna hatar skolan när dom tvingas göra läxor (dvs. Hem-skola) på sin fritid. Dessutom lär man sig väldigt mycket som man inte behöver, samtidigt som man undanhålls mycket som kommer att vara viktigt i framtiden.

Vad gäller fisk så är det precis som allt i skolan, jävligt mycket "1984". Det är klart ingen vill äta fisk när dom aldrig äter det hemma. Och varför skulle man äta fisk år 2006? För att folk alltid ätit fisk? Allt folk gör och allt som finns runt omkring oss är 2006, då borde även maten vara det.

2006-03-27 @ 21:44:01
URL: http://spanskmannen.blogg.se
Postat av: Fredrik

Till V:
Jag är nöjd med vad jag ahr harklat ur mig i den här krönikan. tack. Ja, skolor skiljer sig lite grannd mellan olika ställen, men inte allt för mycket. jag tycker personligen att yngre lärare ser skolan på ett bättre sätt än äldre, visst kan kraven avra höga, men det finns inga krav som är ouppnåliga och om de är det så får man ta sig en funderare tillsammans med läraren om avrför de är det. Bra att du vill lära dig, det är huvudsaken...

Till Spanskmannen:
Allt är INTE skolans fel... Skolan kommer inte kunna bli lika rolig som det som ungar gör på fritiden, dvs spela dator eller shoppande eller avd det nu må vara. I skolan ska man lära sig, visst ska man lära sig under former som är roligare än bara sitta och skriva i böcker, man ska få uppleva och utföra saker. Tyvärr är det så att när skolan låter elever uppleve eller utföra saker klagar eleverna, därflr att då måste de anstränga sig mer... Det ligger tyvärr i ungar mentalitet att klaga på allt när det gä'ller skolan. Som när jag avr på inspelningen av "Ett Herrans Liv"... Den skolklassen borde inte ha klagat på att vara där... De borde vara tacksamma för att deras skola ser till att de får åka iväg och gölra något så kul som att uppleva en inpselning av ett humorprogram... Jag blev arg när de sa att de ville gå ifr¨ån tidigare och tjata om när de fick sluta. Skolan försöker, men om inte elever ser på det som något possitivt är det omöjligt för skolan att komma någon vart. Tyvärrr.
Fisk är inte dålig mat. Fisk är bra mat, men visst borde skolan anpassa sig och servera lite mer modern mat... Men att ta bort fisk vore enbart dumt. Lexor är dåligt, läxor borde avskaffas... så enkelt är det.


Må KANON

2006-03-28 @ 16:24:47
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: Marianne

Om ungdomars rättigheter och de möjligheter de borde ha, och annat kan du läsa om på vår hemsida: www.ungdomsochstudentpartiet.se

Unga måste få vara trygga och må bra, kunna välja att plugga vidare och ha en chans att få jobb.

Hälsningar
Marianne Kronberg
Ungdoms- och studentpartiet

2006-04-25 @ 17:00:40
URL: http://ungdomsochstudentpartiet.se
Postat av: Fredrik

Till marianne:
Jag tycker samma sak. Men problemet är att de har det FÖR bra så de ser inga beohv av att faktiskt ta till avra på deras gyllende läge att skaffa sig en fin utbildning och et bra jobb. För de har det redan bra....

Må FINT

2006-04-26 @ 20:20:23
URL: http://www.freddan888.blogg.se
Postat av: Marianne

Tror du? Jag tror att skälet till att många idag inte bryr sig är att de inte tror på att det går att göra något bättre. Vare sig för sig själva eller för samhället.

Men visst finns det ett problem med bortskämda mellanstadieungar som säger att de inte behöver gå i skolan för deras föräldrar kan fixa jobb till dem ändå, osv. Men de är en ganska liten minoritet.

2006-05-10 @ 20:07:28
Postat av: Fredrik

Till Marianne:
Ja det tror jag. Ne.. där håller jag inte med... Av vad jag ahr hört och snappat upp är det många som säger att de inte orkar för de redan ahr det fin fint hemma. Tyvärr. Jag håller fast vid att Sveriges ungdomar är för bortskämda... och får nästan allt de vill.

Ha det FINT

2006-05-10 @ 21:49:30
URL: http://freddan888.blogg.se
Postat av: iceicebaby

Kanske, skulle det vara roligare med fortsatta studier om skolan såg till varje människa som individ och inte försökte kamma alla i äkta socialistisk anda. Jag ligger över medel i intelligens och behöver mer hjälp i det avseendet, stimulera mitt intellekt. Annars tröttnar jag.
Dock, lider ingen brist på självmotivation - studerar när jag kommer hem istället.
Det har självklart väckt frågan, varför går jag kvar i skolan när jag ändå får studera själv?
Sååå, jag tog tag i saken och hoppar av till sommaren för att börja på KomVux i höst.
Det finns fler aspekter, fråga oss ungdomar. Eller är du en svartvitt människa?
Förbarma min 17åriga själ.

2007-03-13 @ 12:25:11
URL: http://starlicious.blogg.se

Du tänker väl kommentera?

Ditt namn:
Glöm för fan inte bort mig!
Din E-postadress:

Din hemsida:

Dina åsikter:

Trackback